Sos pomidorowy z trawa cytrynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy z trawa cytrynowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rozbij liście trawy cytrynowej i posiekaj na cienkie plasterki.

Krok 2

Cebulę pokrój w ćwiartki, papryki i pomidory pokrój w połówki.

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu ułóż połówki pomidorów, kawałki papryki i cebuli, liście limonki kaffir, całe ząbki czosnku, papryczkę chilli i tymianek.

Krok 4

Zalej warzywa oliwą, dopraw szczyptą cukru  i piecz przez 45 minut.

Krok 5

Miękkie warzywa wyjmij z piekarnika i wyciągnij liście limonki. Dodaj posiekaną trawę cytrynową.

Krok 6

Połącz upieczone warzywa z sosem pomidorowym Knorr i zmiksuj składniki w blenderze. Podawaj na ciepło lub na zimno do dań głównych, mięs, ryb i warzyw.

Krok 7

Sos pomidorowy Knorr wymieszaj z szklanką wody i zagotuj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy z trawa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy z trawa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy z trawa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy z trawa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy z trawa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy z trawa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy z trawa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy z trawa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej