
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
2 łyżki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rozbij liście trawy cytrynowej i posiekaj na cienkie plasterki.
Krok 2
Cebulę pokrój w ćwiartki, papryki i pomidory pokrój w połówki.
Krok 3
W żaroodpornym naczyniu ułóż połówki pomidorów, kawałki papryki i cebuli, liście limonki kaffir, całe ząbki czosnku, papryczkę chilli i tymianek.
Krok 4
Zalej warzywa oliwą, dopraw szczyptą cukru i piecz przez 45 minut.
Krok 5
Miękkie warzywa wyjmij z piekarnika i wyciągnij liście limonki. Dodaj posiekaną trawę cytrynową.
Krok 6
Połącz upieczone warzywa z sosem pomidorowym Knorr i zmiksuj składniki w blenderze. Podawaj na ciepło lub na zimno do dań głównych, mięs, ryb i warzyw.
Krok 7
Sos pomidorowy Knorr wymieszaj z szklanką wody i zagotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos pomidorowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej