
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
2 łyżki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rozbij liście trawy cytrynowej i posiekaj na cienkie plasterki.
Krok 2
Cebulę pokrój w ćwiartki, papryki i pomidory pokrój w połówki.
Krok 3
W żaroodpornym naczyniu ułóż połówki pomidorów, kawałki papryki i cebuli, liście limonki kaffir, całe ząbki czosnku, papryczkę chilli i tymianek.
Krok 4
Zalej warzywa oliwą, dopraw szczyptą cukru i piecz przez 45 minut.
Krok 5
Miękkie warzywa wyjmij z piekarnika i wyciągnij liście limonki. Dodaj posiekaną trawę cytrynową.
Krok 6
Połącz upieczone warzywa z sosem pomidorowym Knorr i zmiksuj składniki w blenderze. Podawaj na ciepło lub na zimno do dań głównych, mięs, ryb i warzyw.
Krok 7
Sos pomidorowy Knorr wymieszaj z szklanką wody i zagotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos pomidorowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej