Wegetariański sos włoski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariański sos włoski

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2.5 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać marchew i utrzeć na tarce jarzynowej .Pokroić drobno cebulę. Pomidory też pokroić w drobną kostkę. W woku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i marchewkę . Smażyć chwilę mieszając . Dołożyć pomidory .

Krok 2

Posypać rozkruszoną mini kostką Czosnek i Smażona cebulka . Dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Zalać wodą . Dołożyć Bulion warzywny i szczyptę cukru. Dusić 30 minut przy uchylonej pokrywce .

Krok 3

Sos powinien się rozgotować i zagęścić . Doprawić do smaku cukrem , koncentratem i pieprzem mielonym .Dosypać natkę pietruszki.

Krok 4

Podawać do makaronu , ryżu , placków warzywnych.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej