Wegetariański sos włoski

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać marchew i utrzeć na tarce jarzynowej .Pokroić drobno cebulę. Pomidory też pokroić w drobną kostkę. W woku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i marchewkę . Smażyć chwilę mieszając . Dołożyć pomidory .

Krok 2

Posypać rozkruszoną mini kostką Czosnek i Smażona cebulka . Dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Zalać wodą . Dołożyć Bulion warzywny i szczyptę cukru. Dusić 30 minut przy uchylonej pokrywce .

Krok 3

Sos powinien się rozgotować i zagęścić . Doprawić do smaku cukrem , koncentratem i pieprzem mielonym .Dosypać natkę pietruszki.

Krok 4

Podawać do makaronu , ryżu , placków warzywnych.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański sos włoski  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos śmietanowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej