Klasyczny szary sos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny szary sos

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

12

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zasmaż razem z masłem, rozprowadź rybnym bulionem i zagotuj.

Krok 2

W osobnym naczyniu zrumień cukier i rozprowadź z odrobiną wody, podgrzej do uzyskania karmelu.

Krok 3

Wymieszaj karmel z sosem, zagotuj, dodaj rodzynki i migdały.

Krok 4

Dopraw do smaku sokiem z cytryny .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej