Klasyczny szary sos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny szary sos

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

12

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zasmaż razem z masłem, rozprowadź rybnym bulionem i zagotuj.

Krok 2

W osobnym naczyniu zrumień cukier i rozprowadź z odrobiną wody, podgrzej do uzyskania karmelu.

Krok 3

Wymieszaj karmel z sosem, zagotuj, dodaj rodzynki i migdały.

Krok 4

Dopraw do smaku sokiem z cytryny .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Faworki z indyka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej