Klasyczny szary sos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny szary sos

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

9

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zasmaż razem z masłem, rozprowadź rybnym bulionem i zagotuj.

Krok 2

W osobnym naczyniu zrumień cukier i rozprowadź z odrobiną wody, podgrzej do uzyskania karmelu.

Krok 3

Wymieszaj karmel z sosem, zagotuj, dodaj rodzynki i migdały.

Krok 4

Dopraw do smaku sokiem z cytryny .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny szary sos - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej