Pikantny sos pomarańczowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny sos pomarańczowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null szczypt

null szczypt

null szczypt

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sok pomarańczowy przelej do rondelka i zagotuj razem z 1 łyżką cukru.

Krok 2

Dodaj skórkę pomarańczową, szczyptę imbiru i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Zestaw z ognia, wystudź.

Krok 3

Majonez wymieszaj razem z ostygniętą sosem i dopraw do smaku, tak aby sos był dosyć pikantny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny sos pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny sos pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny sos pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny sos pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny sos pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny sos pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny sos pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny sos pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
16 osób ogląda przepis:
Krem kataloński
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej