
Składniki
1 kilogram
null
null szczypt
100 mililitrów
0.5 szklanki
null szczypt
null szczypt
3 sztuki
1 pęczek
250 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie by zrobiły się miękkie (około 30 minut).
Krok 2
Wymieszaj mięso z jajkami doprawiając solą i pieprzem. Uformuj klopsy.
Krok 3
Następnie obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju z każdej strony przez 5 minut.
Krok 4
Wymieszaj tłuszcz ze smażenia ze śmietaną. Dodaj soli, pieprzu i gałki muszkatołowej wedle uznania.
Krok 5
Klopsy polej sosem i posyp szczypiorem i podawaj z ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej