
Składniki
1 kilogram
null
null szczypt
100 mililitrów
0.5 szklanki
null szczypt
null szczypt
3 sztuki
1 pęczek
250 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie by zrobiły się miękkie (około 30 minut).
Krok 2
Wymieszaj mięso z jajkami doprawiając solą i pieprzem. Uformuj klopsy.
Krok 3
Następnie obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju z każdej strony przez 5 minut.
Krok 4
Wymieszaj tłuszcz ze smażenia ze śmietaną. Dodaj soli, pieprzu i gałki muszkatołowej wedle uznania.
Krok 5
Klopsy polej sosem i posyp szczypiorem i podawaj z ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej