Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

125 gramów

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior ugotować na parze na pół twardo- nie ma być surowy, ale jędrny i nie rozgotowany. Pomidory naciąć na czubku, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Pokroić w plasterki. Groszek wrzucić na kilka minut do gorącej wody, odcedzić.

Krok 2

Formę do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć różyczki kalafiora i groszek. Posypać pieprzem, przyprawą Delikat i czosnkiem w mini kostkach. Rozłożyć plastry pomidorów, na nie plastry sera mozzarella.

Krok 3

Zapiekać ok. 10-20 min. w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej