Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
125 gramów
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior ugotować na parze na pół twardo- nie ma być surowy, ale jędrny i nie rozgotowany. Pomidory naciąć na czubku, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Pokroić w plasterki. Groszek wrzucić na kilka minut do gorącej wody, odcedzić.
Krok 2
Formę do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć różyczki kalafiora i groszek. Posypać pieprzem, przyprawą Delikat i czosnkiem w mini kostkach. Rozłożyć plastry pomidorów, na nie plastry sera mozzarella.
Krok 3
Zapiekać ok. 10-20 min. w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































