Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

125 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior ugotować na parze na pół twardo- nie ma być surowy, ale jędrny i nie rozgotowany. Pomidory naciąć na czubku, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Pokroić w plasterki. Groszek wrzucić na kilka minut do gorącej wody, odcedzić.

Krok 2

Formę do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć różyczki kalafiora i groszek. Posypać pieprzem, przyprawą Delikat i czosnkiem w mini kostkach. Rozłożyć plastry pomidorów, na nie plastry sera mozzarella.

Krok 3

Zapiekać ok. 10-20 min. w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej