Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

125 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior ugotować na parze na pół twardo- nie ma być surowy, ale jędrny i nie rozgotowany. Pomidory naciąć na czubku, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Pokroić w plasterki. Groszek wrzucić na kilka minut do gorącej wody, odcedzić.

Krok 2

Formę do zapiekania wysmarować masłem, rozłożyć różyczki kalafiora i groszek. Posypać pieprzem, przyprawą Delikat i czosnkiem w mini kostkach. Rozłożyć plastry pomidorów, na nie plastry sera mozzarella.

Krok 3

Zapiekać ok. 10-20 min. w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kalafior z groszkiem i pomidorami pod serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej