Wegańskie przepisy: przepisy na dania vege | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania wegańskie

242 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania wegańskieDania wegańskie

Proponowane w tej kategorii przepisy na dania wegańskie są dość zróżnicowane: od pełnoziarnistych kanapek ze smalcem z cieciorki, przez warzywne zupy i gulasze, po sałatki w stylu śródziemnomorskim i klopsiki z tofu. Łączy je jedno: nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, a więc są potrawami idealnymi dla wegan. Skorzystaj z naszych propozycji, przygotowując kolację dla przyjaciół lub szukając smacznego dania dla siebie. Bez względu na okazję, jedną z uniwersalnych potraw wegańskich będzie tofu w rajskim curry, inspirowane kuchnią tajską. Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać zarówno tofu naturalne, jak i wędzone. Pamiętaj jednak, że to pierwsze jest delikatne i neutralne w smaku, a drugie wyraziste. W jakim jeszcze daniu sprawdzi się tofu? Z powodzeniem użyjesz go także do ugotowania aromatycznych klopsików z dodatkiem czosnku, kolendry, chili i imbiru. Podawaj je w sosie pomidorowym, który doskonale skomponuje się z pozostałymi składnikami. Planujesz podać wegańską zupę? Dobrymi propozycjami będą: warzywna zupa z czerwonego curry, bulion warzywny, zupa z kalarepy i rzodkiewek lub indyjska zupa pomidorowa. Ta ostatnia zachwyca nie tylko orientalnym i wyrazistym smakiem, ale też apetycznym, głębokim kolorem. Zamiast śmietany dodaje się do niej mleko kokosowe, co nadaje jej kremowej konsystencji. Z kolei dodatek kolendry, chili, kminu rzymskiego i świeżego imbiru sprawia, że potrawa jest nieco pikantna. Świetnym sposobem na wegańskie danie główne będzie pochodzące z Prowansji ratatouille. To warzywny gulasz, niezwykle aromatyczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Przyrządzając go, pamiętaj o odpowiedniej kolejności smażenia warzyw – od najtwardszych do najbardziej miękkich. Sprawi to, że poszczególne składniki będą jędrne, ale nie rozgotowane. Planując wegańskie menu, korzystaj z różnorodnych przepisów na dania z soczewicy – rośliny strączkowej, która bardzo często w popularnych daniach zastępuje mięso, jak np. w jesiennym gulaszu. To danie jednogarnkowe zaserwujesz jako codzienny obiad lub główny punkt przyjęcia. Zainspiruj się naszymi propozycjami na dania wegańskie, a komponując półprodukty upewnij się, że nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego.