
Składniki
1 sztuka
200 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
200 gramów
1.5 szklanki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orkisz wymieszaj z wodą, ugotuj na parze w naczyniu bez otworów tak, żeby orkisz mógł nasiąknąć wodą.
Krok 2
Cebulę i papryki pokrój w kostkę, wymieszaj z orkiszem, gotuj do czasu, gdy składniki będą miękkie.
Krok 3
Liście kapusty ułóż w naczyniu do gotowania na parze z otworami, polej wrzątkiem.
Krok 4
Ugotowany orkisz wymieszaj z serem, śmietaną, jajkami oraz natką, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Wyłóż masę na liście kapusty, zroluj, gotuj jeszcze przez 10 minut.

Dobra rada:
Śmiało zastąp orkiszem pszenicę. Świetnie sprawdzi się on w ciastach – również wytrawnych, na przykład tym na pizzę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























