
Składniki
1 sztuka
200 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
200 gramów
1.5 szklanki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orkisz wymieszaj z wodą, ugotuj na parze w naczyniu bez otworów tak, żeby orkisz mógł nasiąknąć wodą.
Krok 2
Cebulę i papryki pokrój w kostkę, wymieszaj z orkiszem, gotuj do czasu, gdy składniki będą miękkie.
Krok 3
Liście kapusty ułóż w naczyniu do gotowania na parze z otworami, polej wrzątkiem.
Krok 4
Ugotowany orkisz wymieszaj z serem, śmietaną, jajkami oraz natką, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Wyłóż masę na liście kapusty, zroluj, gotuj jeszcze przez 10 minut.

Dobra rada:
Śmiało zastąp orkiszem pszenicę. Świetnie sprawdzi się on w ciastach – również wytrawnych, na przykład tym na pizzę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej