Kurczak w sosie rogan josh

- Krok 1Wymieszaj w dużej misce starty imbir, kmin rzymski, chili, paprykę i kolendrę oraz przyprawy w mini kostkach Knorr. Pokrój mięso z kurczaka w kostkę, dodaj do przypraw i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na co najmniej 2 godziny.
- Krok 2Posiekaj cebulę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż uzyska złoty odcień.
- Krok 3Przełóż cebulę do miseczki, a na patelnię włóż kardamon, goździki, liście laurowe i cynamon. Smaż przez minutę.
- Krok 4Dodaj mięso i cebulę, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Następnie zmniejsz ogień i smaż 15 minut pod przykryciem, czasem mieszając.
- Krok 5Wlej 350 mililitrów wody i gotuj, aż większość jej wyparuje. Dodaj jogurt i szafran namoczony w dwóch łyżkach mleka i wymieszaj. Podawaj z ryżem, posypane garam masalą.

Goździki z Indonezji
Wołowina Rendang to potrawa bardzo aromatyczna, o silnym korzennym akcencie za sprawą użytych goździków, cynamonu i gałki muszkatowej. Ten korzenny smak jest idealnie balansowany przez aromat trawy cytrynowej i liści limonki kaffir.