Składniki
1 kilogram
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 łyżeczki
350 mililitrów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj w dużej misce starty imbir, kmin rzymski, chili, paprykę i kolendrę oraz przyprawy w mini kostkach Knorr. Pokrój mięso z kurczaka w kostkę, dodaj do przypraw i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na co najmniej 2 godziny.
Krok 2
Posiekaj cebulę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż uzyska złoty odcień.
Krok 3
Przełóż cebulę do miseczki, a na patelnię włóż kardamon, goździki, liście laurowe i cynamon. Smaż przez minutę.
Krok 4
Dodaj mięso i cebulę, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Następnie zmniejsz ogień i smaż 15 minut pod przykryciem, czasem mieszając.
Krok 5
Wlej 350 mililitrów wody i gotuj, aż większość jej wyparuje. Dodaj jogurt i szafran namoczony w dwóch łyżkach mleka i wymieszaj. Podawaj z ryżem, posypane garam masalą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej