Curry z bananami owinięte szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z bananami owinięte szynką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 szczypta

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

0.25 litra

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż umyj i odsącz. Wywar warzywny zagotuj i wrzuć ryż. Dodaj curry i gotuj przez 25-30 minut.

Krok 2

Rodzynki umyj i namocz w soku pomarańczowym. Banany obierz, przekrój wzdłuż.

Krok 3

Na rozgrzane masło* wrzuć połówki bananów i podsmaż ze wszystkich stron. Banany owiń szynką, zepnij wykałaczkami i ponownie podsmaż.

Krok 4

Do ryżu dodaj rodzynki razem z sokiem, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Krok 5

Gotowe banany ułóż na ryżu i posyp natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej