Curry z bananami owinięte szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z bananami owinięte szynką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 szczypta

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

0.25 litra

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż umyj i odsącz. Wywar warzywny zagotuj i wrzuć ryż. Dodaj curry i gotuj przez 25-30 minut.

Krok 2

Rodzynki umyj i namocz w soku pomarańczowym. Banany obierz, przekrój wzdłuż.

Krok 3

Na rozgrzane masło* wrzuć połówki bananów i podsmaż ze wszystkich stron. Banany owiń szynką, zepnij wykałaczkami i ponownie podsmaż.

Krok 4

Do ryżu dodaj rodzynki razem z sokiem, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Krok 5

Gotowe banany ułóż na ryżu i posyp natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z bananami owinięte szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej