
Składniki
0.25 szklanki
1 szczypta
50 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
0.25 litra
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż umyj i odsącz. Wywar warzywny zagotuj i wrzuć ryż. Dodaj curry i gotuj przez 25-30 minut.
Krok 2
Rodzynki umyj i namocz w soku pomarańczowym. Banany obierz, przekrój wzdłuż.
Krok 3
Na rozgrzane masło* wrzuć połówki bananów i podsmaż ze wszystkich stron. Banany owiń szynką, zepnij wykałaczkami i ponownie podsmaż.
Krok 4
Do ryżu dodaj rodzynki razem z sokiem, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Krok 5
Gotowe banany ułóż na ryżu i posyp natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej