
Składniki
0.25 szklanki
1 szczypta
50 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
0.25 litra
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż umyj i odsącz. Wywar warzywny zagotuj i wrzuć ryż. Dodaj curry i gotuj przez 25-30 minut.
Krok 2
Rodzynki umyj i namocz w soku pomarańczowym. Banany obierz, przekrój wzdłuż.
Krok 3
Na rozgrzane masło* wrzuć połówki bananów i podsmaż ze wszystkich stron. Banany owiń szynką, zepnij wykałaczkami i ponownie podsmaż.
Krok 4
Do ryżu dodaj rodzynki razem z sokiem, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Krok 5
Gotowe banany ułóż na ryżu i posyp natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej