Składniki
40 dekagramów
3 łyżki
80 dekagramów
1 szczypta
10 dekagramów
2 łyżki
2 łyżki
2 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
20 dekagramów
6 łyżek
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Po 10 minutach gotowania dodaj do niego rodzynki.
Krok 2
Pory umyj, oczyść i pokrój w krążki. Schab pokrój w paski, a natkę posiekaj.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć mięso i podsmaż. Dopraw solą i białym pieprzem, po czym dodaj pory. Podsmaż przez chwilę.
Krok 4
Dolej bulion, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut.
Krok 5
Mąkę rozprowadź w śmietanie i dodaj do mięsa. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Dopraw czarnym pieprzem i solą, a do ryżu dodaj curry.
Krok 6
Mięso połącz z ryżem i podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej