
Składniki
40 dekagramów
3 łyżki
80 dekagramów
1 szczypta
10 dekagramów
2 łyżki
2 łyżki
2 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
20 dekagramów
6 łyżek
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Po 10 minutach gotowania dodaj do niego rodzynki.
Krok 2
Pory umyj, oczyść i pokrój w krążki. Schab pokrój w paski, a natkę posiekaj.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć mięso i podsmaż. Dopraw solą i białym pieprzem, po czym dodaj pory. Podsmaż przez chwilę.
Krok 4
Dolej bulion, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut.
Krok 5
Mąkę rozprowadź w śmietanie i dodaj do mięsa. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Dopraw czarnym pieprzem i solą, a do ryżu dodaj curry.
Krok 6
Mięso połącz z ryżem i podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej