Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

125 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

60 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filet z indyka rozciąć i rozbić na duży placek. Mięso wysmarować oliwą i posypać przyprawą do mięsa Knorr. Odstawić na kwadrans. Po tym czasie na środku położyć nadzienie. Zwinąć ciasno w roladę i w kilku miejscach spiąć wykałaczką. Obłożyć dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiązać kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieścić w formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać wino . Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia można podlać delikatnie winem. Wyjąć roladę z formy, przykryć folia aluminiową i odstawić na kwadrans.

Krok 2

Wiśnie rozmrozić. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem. Dodać starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i przyprawę w płynie Knorr. Wymieszać i dodać wiśnie. Zagotować i dusić razem około 10 minut. Mąke ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos. Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.

Krok 3

Roladę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. Smakuje doskonale podana na ciepło jak i na zimno jako "zimny bufet" czy też podana np. na sałacie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej