Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym
łatwe
67 osób zapisało

Składniki
60 mililitrów
1 łyżka
125 mililitrów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filet z indyka rozciąć i rozbić na duży placek. Mięso wysmarować oliwą i posypać przyprawą do mięsa Knorr. Odstawić na kwadrans. Po tym czasie na środku położyć nadzienie. Zwinąć ciasno w roladę i w kilku miejscach spiąć wykałaczką. Obłożyć dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiązać kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieścić w formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać wino . Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia można podlać delikatnie winem. Wyjąć roladę z formy, przykryć folia aluminiową i odstawić na kwadrans.
Krok 2
Wiśnie rozmrozić. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem. Dodać starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i przyprawę w płynie Knorr. Wymieszać i dodać wiśnie. Zagotować i dusić razem około 10 minut. Mąke ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos. Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Krok 3
Roladę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. Smakuje doskonale podana na ciepło jak i na zimno jako "zimny bufet" czy też podana np. na sałacie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej