Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym
łatwe
55 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
125 mililitrów
100 gramów
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
60 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filet z indyka rozciąć i rozbić na duży placek. Mięso wysmarować oliwą i posypać przyprawą do mięsa Knorr. Odstawić na kwadrans. Po tym czasie na środku położyć nadzienie. Zwinąć ciasno w roladę i w kilku miejscach spiąć wykałaczką. Obłożyć dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiązać kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieścić w formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać wino . Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia można podlać delikatnie winem. Wyjąć roladę z formy, przykryć folia aluminiową i odstawić na kwadrans.
Krok 2
Wiśnie rozmrozić. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem. Dodać starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i przyprawę w płynie Knorr. Wymieszać i dodać wiśnie. Zagotować i dusić razem około 10 minut. Mąke ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos. Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Krok 3
Roladę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. Smakuje doskonale podana na ciepło jak i na zimno jako "zimny bufet" czy też podana np. na sałacie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej