Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

3

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 mililitrów

1 łyżka

125 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filet z indyka rozciąć i rozbić na duży placek. Mięso wysmarować oliwą i posypać przyprawą do mięsa Knorr. Odstawić na kwadrans. Po tym czasie na środku położyć nadzienie. Zwinąć ciasno w roladę i w kilku miejscach spiąć wykałaczką. Obłożyć dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiązać kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieścić w formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać wino . Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia można podlać delikatnie winem. Wyjąć roladę z formy, przykryć folia aluminiową i odstawić na kwadrans.

Krok 2

Wiśnie rozmrozić. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem. Dodać starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i przyprawę w płynie Knorr. Wymieszać i dodać wiśnie. Zagotować i dusić razem około 10 minut. Mąke ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos. Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.

Krok 3

Roladę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. Smakuje doskonale podana na ciepło jak i na zimno jako "zimny bufet" czy też podana np. na sałacie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej