Zbójnickie placki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zbójnickie placki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 kilogram

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej namocz grzyby w 0,5 litra wody. Potem ugotuj je w tej samej wodzie.

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.Cebulę posiekaj i przyrumień.

Krok 3

Do wody z grzybów dodaj cebulę, mięso, grzyby - całość przelej do rondla. Dodaj Fix Gulasz Knorr i duś 1 godzinę na małym ogniu, pod przykryciem.

Krok 4

Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce i przypraw. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszaj. Usmaż placki. Każdy placek polej gulaszem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zbójnickie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zbójnickie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zbójnickie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zbójnickie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zbójnickie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zbójnickie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zbójnickie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zbójnickie placki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej