Powiedzmy, że tortilla ;) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Powiedzmy, że tortilla ;)

Autor: joasiahej

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowuję pitę. Robię to według przepisu znalezionego na jakieś stronce w sieci. Mianowicie: mieszam szklankę mąki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dodaję niecałą szklankę wody (tak, aby ciasto się rozwałkowało). Smażę na patelni.

Krok 2

W tym czasie robię sos. Tzn. na patelni z odrobiną oleju i margaryny podsmażam pomidora pokrojonego w kostkę, dodaję szynkę pokrojoną w kostkę, smażę jeszcze chwilę i dodaję ćwierć szklanki mleka wymieszanego z ćwiercią szklanki wody. Przyprawiam np. majerankiem, bazylią bądź oregano, solą, pieprzem. Oczywiście jeżeli chcemy nieco więcej lub rzadszy sos możemy dolać trochę mleka bądź wody, spróbować i nieco przyprawić (bo zapewne smak stanie się mniej wyrazisty).

Krok 3

Na końcu opiszę najprostszą część tego jakże prostego przepisu ;) Mianowicie biorę pitę (którą położyłam wcześniej na talerzu-już usmażoną), smaruję ją sosem (wedle uznania), na to wykładam pokrojoną kapustę pekińską, paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojone pomidory. Jeżeli ktoś nie lubi pomidorów, to różnicy wielkiej w smaku nie będzie. Jadłam tak i tak i nie zauważyłam najmniejszej różnicy :)) + ja jeszcze sobie dałam odrobinę chrzanu na kapustę. Po czym zawijamy wedle uznania (jak tortillę, jak kebaba, na kształt koperty). Nie jest to wymyślne danie, a zapewniam, że jak zależy nam na szybkim i smacznym daniu bez zbędnego inwestowania w składniki, to jest ono idealne ! Plusem jest to, że składniki można zmieniać i zmieniać, wedle tego co kto posiada, np. czerwona kapusta, biała kapusta, ogórek, kukurydza z puszki, a jak posiadamy to zamiast szynki pierś z kurczaka, uzyskując bardziej urozmaiconą wersję ;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej