Powiedzmy, że tortilla ;) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Powiedzmy, że tortilla ;)

Autor: joasiahej

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowuję pitę. Robię to według przepisu znalezionego na jakieś stronce w sieci. Mianowicie: mieszam szklankę mąki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dodaję niecałą szklankę wody (tak, aby ciasto się rozwałkowało). Smażę na patelni.

Krok 2

W tym czasie robię sos. Tzn. na patelni z odrobiną oleju i margaryny podsmażam pomidora pokrojonego w kostkę, dodaję szynkę pokrojoną w kostkę, smażę jeszcze chwilę i dodaję ćwierć szklanki mleka wymieszanego z ćwiercią szklanki wody. Przyprawiam np. majerankiem, bazylią bądź oregano, solą, pieprzem. Oczywiście jeżeli chcemy nieco więcej lub rzadszy sos możemy dolać trochę mleka bądź wody, spróbować i nieco przyprawić (bo zapewne smak stanie się mniej wyrazisty).

Krok 3

Na końcu opiszę najprostszą część tego jakże prostego przepisu ;) Mianowicie biorę pitę (którą położyłam wcześniej na talerzu-już usmażoną), smaruję ją sosem (wedle uznania), na to wykładam pokrojoną kapustę pekińską, paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojone pomidory. Jeżeli ktoś nie lubi pomidorów, to różnicy wielkiej w smaku nie będzie. Jadłam tak i tak i nie zauważyłam najmniejszej różnicy :)) + ja jeszcze sobie dałam odrobinę chrzanu na kapustę. Po czym zawijamy wedle uznania (jak tortillę, jak kebaba, na kształt koperty). Nie jest to wymyślne danie, a zapewniam, że jak zależy nam na szybkim i smacznym daniu bez zbędnego inwestowania w składniki, to jest ono idealne ! Plusem jest to, że składniki można zmieniać i zmieniać, wedle tego co kto posiada, np. czerwona kapusta, biała kapusta, ogórek, kukurydza z puszki, a jak posiadamy to zamiast szynki pierś z kurczaka, uzyskując bardziej urozmaiconą wersję ;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej