Powiedzmy, że tortilla ;) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Powiedzmy, że tortilla ;)

Autor: joasiahej

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowuję pitę. Robię to według przepisu znalezionego na jakieś stronce w sieci. Mianowicie: mieszam szklankę mąki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dodaję niecałą szklankę wody (tak, aby ciasto się rozwałkowało). Smażę na patelni.

Krok 2

W tym czasie robię sos. Tzn. na patelni z odrobiną oleju i margaryny podsmażam pomidora pokrojonego w kostkę, dodaję szynkę pokrojoną w kostkę, smażę jeszcze chwilę i dodaję ćwierć szklanki mleka wymieszanego z ćwiercią szklanki wody. Przyprawiam np. majerankiem, bazylią bądź oregano, solą, pieprzem. Oczywiście jeżeli chcemy nieco więcej lub rzadszy sos możemy dolać trochę mleka bądź wody, spróbować i nieco przyprawić (bo zapewne smak stanie się mniej wyrazisty).

Krok 3

Na końcu opiszę najprostszą część tego jakże prostego przepisu ;) Mianowicie biorę pitę (którą położyłam wcześniej na talerzu-już usmażoną), smaruję ją sosem (wedle uznania), na to wykładam pokrojoną kapustę pekińską, paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojone pomidory. Jeżeli ktoś nie lubi pomidorów, to różnicy wielkiej w smaku nie będzie. Jadłam tak i tak i nie zauważyłam najmniejszej różnicy :)) + ja jeszcze sobie dałam odrobinę chrzanu na kapustę. Po czym zawijamy wedle uznania (jak tortillę, jak kebaba, na kształt koperty). Nie jest to wymyślne danie, a zapewniam, że jak zależy nam na szybkim i smacznym daniu bez zbędnego inwestowania w składniki, to jest ono idealne ! Plusem jest to, że składniki można zmieniać i zmieniać, wedle tego co kto posiada, np. czerwona kapusta, biała kapusta, ogórek, kukurydza z puszki, a jak posiadamy to zamiast szynki pierś z kurczaka, uzyskując bardziej urozmaiconą wersję ;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Powiedzmy, że tortilla ;) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej