
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotowuję pitę. Robię to według przepisu znalezionego na jakieś stronce w sieci. Mianowicie: mieszam szklankę mąki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dodaję niecałą szklankę wody (tak, aby ciasto się rozwałkowało). Smażę na patelni.
Krok 2
W tym czasie robię sos. Tzn. na patelni z odrobiną oleju i margaryny podsmażam pomidora pokrojonego w kostkę, dodaję szynkę pokrojoną w kostkę, smażę jeszcze chwilę i dodaję ćwierć szklanki mleka wymieszanego z ćwiercią szklanki wody. Przyprawiam np. majerankiem, bazylią bądź oregano, solą, pieprzem. Oczywiście jeżeli chcemy nieco więcej lub rzadszy sos możemy dolać trochę mleka bądź wody, spróbować i nieco przyprawić (bo zapewne smak stanie się mniej wyrazisty).
Krok 3
Na końcu opiszę najprostszą część tego jakże prostego przepisu ;) Mianowicie biorę pitę (którą położyłam wcześniej na talerzu-już usmażoną), smaruję ją sosem (wedle uznania), na to wykładam pokrojoną kapustę pekińską, paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojone pomidory. Jeżeli ktoś nie lubi pomidorów, to różnicy wielkiej w smaku nie będzie. Jadłam tak i tak i nie zauważyłam najmniejszej różnicy :)) + ja jeszcze sobie dałam odrobinę chrzanu na kapustę. Po czym zawijamy wedle uznania (jak tortillę, jak kebaba, na kształt koperty). Nie jest to wymyślne danie, a zapewniam, że jak zależy nam na szybkim i smacznym daniu bez zbędnego inwestowania w składniki, to jest ono idealne ! Plusem jest to, że składniki można zmieniać i zmieniać, wedle tego co kto posiada, np. czerwona kapusta, biała kapusta, ogórek, kukurydza z puszki, a jak posiadamy to zamiast szynki pierś z kurczaka, uzyskując bardziej urozmaiconą wersję ;)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej