Zrazy wieprzowe

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

442 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

60 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

50 mililitrów

30 mililitrów

300 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj grzyby oraz czosnek. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, czarnym mielonym pieprzem oraz solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Zrazy wieprzowe - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Powierzchnię mięsa delikatnie oprósz Przyprawą do mięs Knorr i posmaruj musztardą.

Zrazy wieprzowe - Krok 2

Krok 3

Na środku ułóż porcję grzybów, boki mięsa zawiń do środka. Całość ściśle zroluj. Zrazy przekłuj wykałaczkami, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.

Zrazy wieprzowe - Krok 3

Krok 4

Obsmaż zrazy z obu stron na patelni.

Zrazy wieprzowe - Krok 4

Krok 5

Sos grzybowy Knorr rozmieszaj w 300 mililitrach wody i zalej nim zrazy.

Zrazy wieprzowe - Krok 5

Krok 6

Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec powstały sos zabiel śmietaną.

Zrazy wieprzowe - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zrazy podawaj z kaszą jęczmienną.

2

Opinie o przepisie

  • Ilona Minder

    Ilona Minder , 13.11.2017

    w skladnikach podany jest liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny ziarnisty a w przepisie nigdzie nie jest napisane do czego użyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Perelka

    Magdalena Perelka , 15.12.2015

    to to to to twoja to

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wieprzoweZrazy wieprzowe

Roladki z mięsa to typowa dla kuchni polskiej metoda serwowania zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Wypełnienie i rodzaj sosu stanowią o ich oryginalności. Jeśli szukasz nietypowej formy podania szynki wieprzowej i lubisz, kiedy danie wygląda tak dobrze, jak smakuje, zraziki wieprzowe w sosie grzybowym mają szansę stać się twoim ulubionym daniem. Jeśli dodatkowo puścisz wodze fantazji, skomponujesz wiele interesujących zestawów obiadowych ze zrazami wieprzowymi w roli głównej. Przygotowanie zrazów wieprzowych jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że na plastrze wieprzowiny rozłożysz namoczone leśne grzyby, duszone z cebulką i czosnkiem, a następnie zwiniesz je w rulony i usmażysz. W tym przepisie do zrazów dodaliśmy sos grzybowy, który będzie się doskonale komponował z farszem. Podawaj je z kaszą, np. jaglaną lub gryczaną, oraz z ulubioną surówką np. na bazie kapusty.