
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
60 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
50 mililitrów
30 mililitrów
300 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj grzyby oraz czosnek. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, czarnym mielonym pieprzem oraz solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Krok 2
Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Powierzchnię mięsa delikatnie oprósz Przyprawą do mięs Knorr i posmaruj musztardą.

Krok 3
Na środku ułóż porcję grzybów, boki mięsa zawiń do środka. Całość ściśle zroluj. Zrazy przekłuj wykałaczkami, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.

Krok 4
Obsmaż zrazy z obu stron na patelni.

Krok 5
Sos grzybowy Knorr rozmieszaj w 300 mililitrach wody i zalej nim zrazy.

Krok 6
Całość duś na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec powstały sos zabiel śmietaną.


Dobra rada:
Zrazy podawaj z kaszą jęczmienną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy wieprzowe
Roladki z mięsa to typowa dla kuchni polskiej metoda serwowania zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Wypełnienie i rodzaj sosu stanowią o ich oryginalności. Jeśli szukasz nietypowej formy podania szynki wieprzowej i lubisz, kiedy danie wygląda tak dobrze, jak smakuje, zraziki wieprzowe w sosie grzybowym mają szansę stać się twoim ulubionym daniem. Jeśli dodatkowo puścisz wodze fantazji, skomponujesz wiele interesujących zestawów obiadowych ze zrazami wieprzowymi w roli głównej. Przygotowanie zrazów wieprzowych jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że na plastrze wieprzowiny rozłożysz namoczone leśne grzyby, duszone z cebulką i czosnkiem, a następnie zwiniesz je w rulony i usmażysz. W tym przepisie do zrazów dodaliśmy sos grzybowy, który będzie się doskonale komponował z farszem. Podawaj je z kaszą, np. jaglaną lub gryczaną, oraz z ulubioną surówką np. na bazie kapusty.