Zrazy wieprzowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy wieprzowe

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

447 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

351 osób wydrukowało

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

60 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

50 mililitrów

30 mililitrów

300 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj grzyby oraz czosnek. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, czarnym mielonym pieprzem oraz solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Zrazy wieprzowe - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Powierzchnię mięsa delikatnie oprósz Przyprawą do mięs Knorr i posmaruj musztardą.

Zrazy wieprzowe - Krok 2

Krok 3

Na środku ułóż porcję grzybów, boki mięsa zawiń do środka. Całość ściśle zroluj. Zrazy przekłuj wykałaczkami, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.

Zrazy wieprzowe - Krok 3

Krok 4

Obsmaż zrazy z obu stron na patelni.

Zrazy wieprzowe - Krok 4

Krok 5

Sos grzybowy Knorr rozmieszaj w 300 mililitrach wody i zalej nim zrazy.

Zrazy wieprzowe - Krok 5

Krok 6

Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec powstały sos zabiel śmietaną.

Zrazy wieprzowe - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zrazy podawaj z kaszą jęczmienną.

2

Opinie o przepisie

  • Ilona Minder

    Ilona Minder , 13.11.2017

    w skladnikach podany jest liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny ziarnisty a w przepisie nigdzie nie jest napisane do czego użyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Perelka

    Magdalena Perelka , 15.12.2015

    to to to to twoja to

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wieprzoweZrazy wieprzowe

Roladki z mięsa to typowa dla kuchni polskiej metoda serwowania zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Wypełnienie i rodzaj sosu stanowią o ich oryginalności. Jeśli szukasz nietypowej formy podania szynki wieprzowej i lubisz, kiedy danie wygląda tak dobrze, jak smakuje, zraziki wieprzowe w sosie grzybowym mają szansę stać się twoim ulubionym daniem. Jeśli dodatkowo puścisz wodze fantazji, skomponujesz wiele interesujących zestawów obiadowych ze zrazami wieprzowymi w roli głównej. Przygotowanie zrazów wieprzowych jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że na plastrze wieprzowiny rozłożysz namoczone leśne grzyby, duszone z cebulką i czosnkiem, a następnie zwiniesz je w rulony i usmażysz. W tym przepisie do zrazów dodaliśmy sos grzybowy, który będzie się doskonale komponował z farszem. Podawaj je z kaszą, np. jaglaną lub gryczaną, oraz z ulubioną surówką np. na bazie kapusty.