Zrazy wieprzowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy wieprzowe

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

heart
487 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

564 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

60 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

50 mililitrów

30 mililitrów

300 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj grzyby oraz czosnek. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, czarnym mielonym pieprzem oraz solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Zrazy wieprzowe - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Powierzchnię mięsa delikatnie oprósz Przyprawą do mięs Knorr i posmaruj musztardą.

Zrazy wieprzowe - Krok 2

Krok 3

Na środku ułóż porcję grzybów, boki mięsa zawiń do środka. Całość ściśle zroluj. Zrazy przekłuj wykałaczkami, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.

Zrazy wieprzowe - Krok 3

Krok 4

Obsmaż zrazy z obu stron na patelni.

Zrazy wieprzowe - Krok 4

Krok 5

Sos grzybowy Knorr rozmieszaj w 300 mililitrach wody i zalej nim zrazy.

Zrazy wieprzowe - Krok 5

Krok 6

Całość duś na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec powstały sos zabiel śmietaną.

Zrazy wieprzowe - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zrazy podawaj z kaszą jęczmienną.

4

Opinie o przepisie

  • Kagunia

    Kagunia , 19.11.2023

    Właśnie robię zrazy, byłoby super gdyby nie to, że wcale nie wystarczy czasu 10min. Trzeba je dusić pod przykryciem około 2godzin..

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ilona Minder

    Ilona Minder , 13.11.2017

    w skladnikach podany jest liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny ziarnisty a w przepisie nigdzie nie jest napisane do czego użyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Perelka

    Magdalena Perelka , 15.12.2015

    to to to to twoja to

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wieprzoweZrazy wieprzowe

Roladki z mięsa to typowa dla kuchni polskiej metoda serwowania zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Wypełnienie i rodzaj sosu stanowią o ich oryginalności. Jeśli szukasz nietypowej formy podania szynki wieprzowej i lubisz, kiedy danie wygląda tak dobrze, jak smakuje, zraziki wieprzowe w sosie grzybowym mają szansę stać się twoim ulubionym daniem. Jeśli dodatkowo puścisz wodze fantazji, skomponujesz wiele interesujących zestawów obiadowych ze zrazami wieprzowymi w roli głównej. Przygotowanie zrazów wieprzowych jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że na plastrze wieprzowiny rozłożysz namoczone leśne grzyby, duszone z cebulką i czosnkiem, a następnie zwiniesz je w rulony i usmażysz. W tym przepisie do zrazów dodaliśmy sos grzybowy, który będzie się doskonale komponował z farszem. Podawaj je z kaszą, np. jaglaną lub gryczaną, oraz z ulubioną surówką np. na bazie kapusty.