Kutia to potrawa, której raczej nie musimy Wam przedstawiać. Od pokoleń gości na wigilijnym stole i jest traktowana jako jedno z dwunastu obowiązkowych dań podczas wieczerzy. Czy wiecie, co jest podstawą pysznej kutii? To oczywiście dobrze przyrządzona pszenica, bez której danie nie smakowałoby tak samo. Jak ugotować ten składnik? Jaką pszenicę wybrać do kutii? Sprawdźcie sami!

Pszenica na kutię

Kutię przygotowuje się ze słodkich składników, ale przede wszystkim jej bazą jest pszenica. Bez tych ziaren nie będziecie w stanie stworzyć tradycyjnego posiłku wigilijnego. Pszenica do kutii jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, jednak w świątecznym okresie możecie znaleźć ją również w wielu supermarketach. Czas wybrać odpowiedni produkt, dzięki któremu Wasz posiłek będzie świetnie smakować.
Jaka pszenica na kutię sprawdzi się najlepiej? Możecie wybrać dwie opcje tego produktu – łuskaną i ze skórką. Jeżeli zdecydujecie się na pierwszy wariant, to będziecie mieć gotową pszenicę, której nie trzeba obierać. Produkt z łuską wymaga dodatkowego przygotowania, czyli obrania i odmoczenia ziaren.

Jak przygotować pszenicę na kutię?

Proces przyrządzenia pszenicy jest zależny od rodzaju, który wybierzecie. Przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek dotyczących ziaren z łuskami. Zaczynamy!

  • Nieobrana pszenica jest niejadalna, dlatego musicie rozpocząć proces likwidacji łusek.
  • Zacznijcie od namoczenia ziarenek, następnie przełóżcie je do woreczka i zawińcie.
  • Połóżcie pszenicę na blacie kuchennym i uderzajcie ją twardym narzędziem, np. wałkiem.
  • Po kilku minutach ziarenka powinny być już gotowe, otwórzcie worek i usuńcie resztkę łusek.

Dlaczego ten sposób tak dobrze usuwa łuski? Woda zdecydowanie ułatwia sprawę, a ciężkienarzędzie pomaga zlikwidować resztki powierzchni ziarenek. Zastanawiacie się, która pszenica będzie bardziej odpowiednia – z łuską lub bez? Wszystko zależy od Was! Jeżeli macie więcej czasu, to zdecydujcie się na pierwszą opcję i przygotujcie składniki na kutię od początku do końca.

Jak gotować pszenicę na kutię?

Wiecie już, jaka pszenica sprawdzi się najlepiej do przygotowania wigilijnej potrawy. Teraz czas to, jak ugotować pszenicę na kutię, który może zająć Wam nawet dwa dni! Zacznijcie od przygotowania ziaren, następnie zalejcie je zimną wodą i odłóżcie na całą noc. Kolejnego dnia wyciągnijcie pszenicę i pozbądźcie się płynów. Następnie ponownie zalejcie ziarna wodą, a później gotujcie przez kilka godzin, aż produkt będzie miękki. Gotowe! W ten sposób uzyskacie pyszną bazę, z której przyrządzicie znakomitą wigilijną potrawę.

Nasze propozycje i przepisy

Wiecie już, jak przygotować pszenicę na kutię, więc teraz czas na kilka kulinarnych inspiracji, które dla Was przygotowaliśmy.
Chłodny, zimowy dzień, pyszna herbata i domowa kutia. Brzmi jak świetny plan? Koniecznie spróbujcie tej imbirowej herbaty z miodem i mandarynką, która będzie idealnym towarzyszem dla kutii. Możecie podać je również jako duet na wigilijnym stole, to połączenie z pewnością zachwyci Waszych gości.
Chcielibyście urozmaicić tradycyjną kutię? Polecamy Wam przygotowanie aromatycznego sosu, którym moglibyście polać wierzch potrawy. To niestandardowe połączenie, które świetnie smakuje. My w szczególności polecamy Wam sos korzenny z nutą pomarańczy.
Szukacie niestandardowej kutii, która jeszcze nigdy nie pojawiła się na Waszym wigilijnym stole? Mamy coś specjalnego! Koniecznie wypróbujcie kutię z posypką kokosową. Na pewno nie będziecie tego żałować, smacznego!