Co zrobić z dyni na zimę? Jak je przechowywać?

Chcecie wiedzieć co zrobić z dyni na zimę? Sposobów na przechowanie miąższu, z którego można zrobić wiele smacznych potraw, jest kilka, a każdy z nich prosty i niezawodny. Słodkie konfitury, praktyczne mrożonki, pikantny keczup lub aksamitnie gładki krem – warto mieć dynię w swoich zapasach, by móc przygotować wiele smacznych potraw.

Jak przechowywać dynie na zimę?

Wyróżniająca się dużymi, jadalnymi jagodami dynia jest uprawiana przez człowieka od ponad 10 tysięcy lat. Delikatny, subtelnie słodki miąższ nadawał się do przyrządzenia wielu różnorodnych potraw, w tym zup, dań mięsnych, aksamitnie gładkich napojów kremowych, a nawet deserów. Duża popularność warzywa doprowadziła do powstania wielu gatunków różniących się nie tylko kolorem czy rozmiarami, ale także strukturą i smakiem miąższu, który można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Również i przechowywanie nie jest skomplikowane. W chłodnym i suchym miejscu dynie mogą leżeć kilka miesięcy. Po rozkrojeniu kawałki najlepiej owinąć folią, włożyć do lodówki i wykorzystać w ciągu kilku dni. Co można zrobić z dyni na zimę? Same przysmaki! Od pysznych kremowych zup, poprzez pikantne placuszki, zapiekanki i pasty, na słodkich deserach kończąc.

Jak zrobić przetwory z dyni na zimę?

Dynia dobrze znosi niemal wszystkie sposoby obróbki termicznej, takie jak gotowanie, pieczenie, smażenie czy duszenie. Z miąższu można przygotować wiele smacznych przetworów i wykorzystać je do obiadu lub deseru w każdym dogodnym momencie. To typowo jesienne warzywo doskonale sprawdzi się w przygotowaniu pikantnych, kwaśnych i słodkich przetworów. Co zrobić z dyni na zimę?

  • Dynia marynowana w słodko-kwaśnej zalewie octowej doskonale komponuje się z pieczoną wołowiną lub delikatnym mięsem drobiowym. Niewielkie kosteczki miąższu można spożywać jako sałatkę obiadową lub przygotować z nich pyszne dania jak pieczona karkówka po meksykańsku czy aromatyczna zapiekanka makaronowa z dynią, mielonym mięsem i żółtym serem.
  • Keczup z dyni i papryki jest doskonałą alternatywą tradycyjnego keczupu pomidorowego. Doskonale sprawdza się również jako sos do makaronu lub baza zupy krem.
  • Słodki dżem z dyni i pomarańczy najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Egzotycznej nuty oraz odrobiny pikanterii dodają goździki, cynamon, cytryna oraz kawałek świeżego imbiru.
  • Przecier dyniowy najlepiej zrobić z upieczonej, a następnie zmiksowanej dyni. Zapasteryzowane piure może leżeć w spiżarni miesiącami i przydać się do przygotowania zup, sosów, musów lub pysznych wypieków.
  • Wielokolorowa sałatka dyniowa w pikantnej zalewie zimą smakuje rewelacyjnie. Po połączeniu z papryką, cebulą, marchewką idealnie podkreśla smak smażonych lub pieczonych mięs.
  • Aksamitnie gładka konfitura z dyni jest idealnym dodatkiem do placuszków, racuchów, pieczywa lub świeżo usmażonych naleśników. Dobrze schłodzona świetnie się sprawdzi jako składnik sernika pieczonego na zimno lub aromatyczny deser, zwłaszcza gdy zostanie pokryta warstwą bitej śmietany.

Co zrobić z dyni na zimę? Podpowiadamy!

Zastanawiacie się, co z dyni na zimę sprawdzi się najlepiej? Jeżeli nie macie czasu lub chęci na przygotowywanie przetworów, a chcecie mieć zapasy dyni na zimę, równie dobrze możecie ją zamrozić. Wystarczy wcześniej ją rozkroić, usunąć wnętrze z pestkami, odciąć grubą skórę, a oczyszczony miąższ pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do woreczka, a następnie schować w zamrażarce. Z przechowywanych w ten sposób porcji przyrządzicie mnóstwo wybornych dań, wykorzystując proste i szybkie przepisy na dynię.

Mrożony miąższ możecie wykorzystać do uduszenia wegetariańskiego gulaszu z dodatkiem papryki, pieczarek, cebuli i przyprawy curry lub przyrządzenia zapiekanego kurczaka z warzywami. Ugotowane i zmiksowane kostki doskonale nadają się na przygotowanie aksamitnej zupy krem lub wykwintnych pierogów z dynią w sosie szałwiowym, których smak można urozmaicić poprzez dodanie drobno siekanych orzechów włoskich. Z kolei na deser warto spróbować chrupiącą szarlotkę z dodatkiem dyni oraz super pumpkin spice latte – niezwykle aromatyczną kawę ukrytą pod warstwą puszystej bitej śmietany. Smacznego!