Jak przechowywać sushi? Czy i jak długo można je trzymać w lodówce?

Sushi to japoński przysmak, który od lat cieszy się niezmienną popularnością na całym świecie. Aromatyczne rolki z unikatowych składników wyróżnia bogactwo smaków! Ze względu na specyfikę tego dania i fakt, że w jego składzie występują surowe ryby, wiele osób zastanawia się, jak poprawnie przechowywać sushi. Jeżeli macie podobny dylemat, to koniecznie zostańcie z nami i dowiedzcie się, gdzie najlepiej trzymać te japońskie rolki. Zapraszamy!

Sushi – japoński przysmak

Sushi, o smaku tego specjału możemy mówić naprawdę wiele! Choć rolki z bogatym środkiem powstały w Japonii, to obecnie na całym świecie możemy spotkać restauracje, w których są serwowane. Niektórzy samodzielnie wykonują sushi w domu, a to naprawdę sztuka! Gustujecie w tym japońskim przysmaku? Jeżeli tak, to zapewne zdarzyło Wam się kiedyś nie zjeść całego zamówienia lub zostało Wam parę domowych rolek. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak przechowywać sushi? Radzimy!

Przechowywanie sushi z surową rybą

Jak dobrze wiecie, rolki sushi wypełnione są po brzegi pysznymi składnikami. Wyróżniamy różne rodzaje tych smakołyków, m.in. nigiri, sashimi, hosomaki i futomaki. Według oryginalnej receptury w tym japońskim specjale powinna znaleźć się surowa ryba. Może być to łosoś, tuńczyk, makrela – co kto lubi! Czy sushi można przechowywać w lodówce, gdy w skład wchodzi surowe mięso ryby? Niestety nie! Rolki z takimi składnikami powinny zostać zjedzone zaraz po przyrządzeniu. Tylko wtedy jest to bezpieczne dla Waszego organizmu! W innym wypadku możecie nabawić się niebezpiecznych chorób i problemów żołądkowych. Przechowywanie sushi w lodówce jest jednak możliwe, gdy przygotowana ryba jest usmażona, pieczona lub wędzona. Jak to zrobić?

Jak przechowywać sushi w lodówce?

Jeżeli Wasze ulubione sushi nie ma w składzie surowej ryby, to przechowywanie tego specjału będzie znacznie łatwiejsze. Najlepiej skorzystać z lodówki, która pozwala na przedłużenie świeżości różnych produktów! Jak przechowywać gotowe sushi w lodówce? Przygotujcie szklany pojemnik, włóżcie do niego rolki i przykryjcie całość folią spożywczą. Jeżeli nie posiadacie takiego naczynia, to możecie położyć sushi na dużym talerzu. Pamiętajcie jednak o najważniejszym, czyli o folii spożywczej, która zabezpieczy ryż przed wysychaniem.

Sushi, jak długo je przechowywać?

Zdecydowaliście się na japońskie rolki z dodatkiem surowej ryby? Sushi przechowywanie nie będzie możliwe. Postarajcie się zjeść ten przysmak do dwóch godzin od przygotowania, dzięki czemu nic nie powinno Wam zaszkodzić. Schowaliście sushi z pieczoną rybą do lodówki? Pewnie zachodzicie w głowę, ile czasu może tam być, aby nadal było zdatne do spożycia. Jak długo przechowywać sushi w lodówce? Czas chłodzenia rolek to maksymalnie 16 godzin! Później ryby i warzywa mogą stać się gumowate, a ryż straci swoją konsystencję!

Nasze przepisy na sushi

Wiecie już, jak długo można przechowywać sushi w zależności od składników. Jeżeli chcecie zrobić ten japoński specjał w domu, to koniecznie sprawdźcie nasze receptury!

Maki-sushi to rodzaj sushi zawinięty w płatki nori. Jest to jedna z najbardziej popularnych odmian. Do środka tych pysznych rolek możecie dodać najróżniejsze składniki, np. pieczonego łososia. Spróbujecie?

Nigiri sushi charakteryzuje się natomiast ryżem owiniętym kawałkami ryby. I ten rodzaj ma swoich wiernych fanów. Wcale nas to nie dziwi, bo to naprawdę pyszna opcja.

A dla fanów owoców morza polecamy Kalifornia rolls, które zachwycają smakiem krewetek. Ich wierzch jest obsypany ziarenkami uprażonego sezamu. Pycha!