Kofta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 szczypty

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem, możesz je odstawić na 20 min, aby przeszło aromatami.

Kofta - Krok 1

Krok 2

Uformuj małe spłaszczone klopsiki.

Kofta - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki z obu stron ok. 4 min. Podawaj z ryżem lub frytkami.

Kofta - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KoftaKofta

Kofty to mięsne kotleciki, które z łatwością i w krótkim czasie przyrządzisz samodzielnie. Wystarczy, że wykonasz trzy proste kroki. Najpierw mięso mielone dokładnie wymieszaj z jajkiem, posiekaną cebulą oraz aromatycznymi przyprawami. Koniecznie wypróbuj kompozycji składającej się ze zmielonego ziela angielskiego oraz ziaren kolendry, pieprzu kajeńskiego i cynamonu. Taką masę odstaw na chwilę, by smaki dobrze się ze sobą zmieszały. Rodzaj mięsa zależny jest od Twoich preferencji. Polecane jest wołowe, ale równie dobrze sprawdzi się wieprzowe. Całość możesz urozmaicić, dodając ulubione suszone zioła (bazylię, oregano, lubczyk czy majeranek) oraz niewielką ilość bułki tartej. Następnie uformuj niewielkie, płaskie kotleciki. Dla lepszego efektu wizualnego, lekko je spłaszcz. Na koniec przełóż je na rozgrzaną patelnię i obsmaż z każdej strony na brązowy kolor. Danie podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Opcjonalnie, oddzielnie przygotuj do kotlecików sos. Sprawdzi się zarówno pomidorowy, jak i pieczarkowy. Życzymy smacznego!