Kofta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 szczypty

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem, możesz je odstawić na 20 min, aby przeszło aromatami.

Kofta - Krok 1

Krok 2

Uformuj małe spłaszczone klopsiki.

Kofta - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki z obu stron ok. 4 min. Podawaj z ryżem lub frytkami.

Kofta - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KoftaKofta

Kofty to mięsne kotleciki, które z łatwością i w krótkim czasie przyrządzisz samodzielnie. Wystarczy, że wykonasz trzy proste kroki. Najpierw mięso mielone dokładnie wymieszaj z jajkiem, posiekaną cebulą oraz aromatycznymi przyprawami. Koniecznie wypróbuj kompozycji składającej się ze zmielonego ziela angielskiego oraz ziaren kolendry, pieprzu kajeńskiego i cynamonu. Taką masę odstaw na chwilę, by smaki dobrze się ze sobą zmieszały. Rodzaj mięsa zależny jest od Twoich preferencji. Polecane jest wołowe, ale równie dobrze sprawdzi się wieprzowe. Całość możesz urozmaicić, dodając ulubione suszone zioła (bazylię, oregano, lubczyk czy majeranek) oraz niewielką ilość bułki tartej. Następnie uformuj niewielkie, płaskie kotleciki. Dla lepszego efektu wizualnego, lekko je spłaszcz. Na koniec przełóż je na rozgrzaną patelnię i obsmaż z każdej strony na brązowy kolor. Danie podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Opcjonalnie, oddzielnie przygotuj do kotlecików sos. Sprawdzi się zarówno pomidorowy, jak i pieczarkowy. Życzymy smacznego!