
Składniki
500 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 szczypty
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miski, dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem, możesz je odstawić na 20 min, aby przeszło aromatami.

Krok 2
Uformuj małe spłaszczone klopsiki.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki z obu stron ok. 4 min. Podawaj z ryżem lub frytkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kofta
Kofty to mięsne kotleciki, które z łatwością i w krótkim czasie przyrządzisz samodzielnie. Wystarczy, że wykonasz trzy proste kroki. Najpierw mięso mielone dokładnie wymieszaj z jajkiem, posiekaną cebulą oraz aromatycznymi przyprawami. Koniecznie wypróbuj kompozycji składającej się ze zmielonego ziela angielskiego oraz ziaren kolendry, pieprzu kajeńskiego i cynamonu. Taką masę odstaw na chwilę, by smaki dobrze się ze sobą zmieszały. Rodzaj mięsa zależny jest od Twoich preferencji. Polecane jest wołowe, ale równie dobrze sprawdzi się wieprzowe. Całość możesz urozmaicić, dodając ulubione suszone zioła (bazylię, oregano, lubczyk czy majeranek) oraz niewielką ilość bułki tartej. Następnie uformuj niewielkie, płaskie kotleciki. Dla lepszego efektu wizualnego, lekko je spłaszcz. Na koniec przełóż je na rozgrzaną patelnię i obsmaż z każdej strony na brązowy kolor. Danie podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Opcjonalnie, oddzielnie przygotuj do kotlecików sos. Sprawdzi się zarówno pomidorowy, jak i pieczarkowy. Życzymy smacznego!