Składniki
500 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 szczypty
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do miski, dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem, możesz je odstawić na 20 min, aby przeszło aromatami.
Krok 2
Uformuj małe spłaszczone klopsiki.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki z obu stron ok. 4 min. Podawaj z ryżem lub frytkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kofta
Kofty to mięsne kotleciki, które z łatwością i w krótkim czasie przyrządzisz samodzielnie. Wystarczy, że wykonasz trzy proste kroki. Najpierw mięso mielone dokładnie wymieszaj z jajkiem, posiekaną cebulą oraz aromatycznymi przyprawami. Koniecznie wypróbuj kompozycji składającej się ze zmielonego ziela angielskiego oraz ziaren kolendry, pieprzu kajeńskiego i cynamonu. Taką masę odstaw na chwilę, by smaki dobrze się ze sobą zmieszały. Rodzaj mięsa zależny jest od Twoich preferencji. Polecane jest wołowe, ale równie dobrze sprawdzi się wieprzowe. Całość możesz urozmaicić, dodając ulubione suszone zioła (bazylię, oregano, lubczyk czy majeranek) oraz niewielką ilość bułki tartej. Następnie uformuj niewielkie, płaskie kotleciki. Dla lepszego efektu wizualnego, lekko je spłaszcz. Na koniec przełóż je na rozgrzaną patelnię i obsmaż z każdej strony na brązowy kolor. Danie podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Opcjonalnie, oddzielnie przygotuj do kotlecików sos. Sprawdzi się zarówno pomidorowy, jak i pieczarkowy. Życzymy smacznego!