Łosoś na parze z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z łososia na parze

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone filety z łososia ze skórą ułożyć w naczyniu w którym będzie się marynować. Wymieszać olej z wodą i przyprawą Delikat. Zalać łososia i zostawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty.

Krok 2

W dolną część garnka do gotowania na parze wlać wodę ( ok. 1 litra) i wrzucić do niej Bulion na włoszczyźnie Knorr. Postawić na gazie i zagotować. W górną część garnka ułożyć na dno liście pora -a na to położyć filety łososia .Postawić na dolnej części. Gotować 20 minut na małym gazie.

Krok 3

Podawać z sałatą i ziemniakami skropionego roztopionym masłem i sokiem z cytryny. Ja posypuję jeszcze koprem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z łososia na parzeFilety z łososia na parze

Łosoś charakteryzuje się delikatnym smakiem i soczystością, a z odpowiednimi przyprawami nabiera także wyrazistości. Przyrządzone na parze filety rybne sprawdzą się jako wyśmienity obiad lub wykwintna kolacja. Wystarczy, że dołączysz do nich odpowiednie dodatki, a potrawa będzie dobrą propozycją na wiele okazji. Zanim przygotujesz łososia na parze, musisz zamarynować jego filety – nabiorą dzięki temu wyrazistego smaku. W specjalnym naczyniu do gotowania na parze ułóż rybę na liściach pora, a w dolnej części zagotuj bulion. Przed podaniem należy skropić łososia cytryną i polać tłuszczem (np. oliwą lub roztopioną margaryną). Warto też posypać go świeżym koprem lub ziołami: rozmarynem, tymiankiem lub bazylią. Ryba dobrze komponuje się z ziemniakami i surówką. Jako kolacja sprawdzi się z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw oraz chrupiącą bagietką. Chcesz urozmaicić to danie? Posyp rybę marynowanymi kaparami lub kolorowym ziarnistym pieprzem. Spróbuj, jak smakuje ta wykwintna potrawa. Przygotuj ją zgodnie z podanym przepisem.