Łosoś na parze z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z łososia na parze

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone filety z łososia ze skórą ułożyć w naczyniu w którym będzie się marynować. Wymieszać olej z wodą i przyprawą Delikat. Zalać łososia i zostawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty.

Krok 2

W dolną część garnka do gotowania na parze wlać wodę ( ok. 1 litra) i wrzucić do niej Bulion na włoszczyźnie Knorr. Postawić na gazie i zagotować. W górną część garnka ułożyć na dno liście pora -a na to położyć filety łososia .Postawić na dolnej części. Gotować 20 minut na małym gazie.

Krok 3

Podawać z sałatą i ziemniakami skropionego roztopionym masłem i sokiem z cytryny. Ja posypuję jeszcze koprem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z łososia na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Uda królicze duszone
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z łososia na parzeFilety z łososia na parze

Łosoś charakteryzuje się delikatnym smakiem i soczystością, a z odpowiednimi przyprawami nabiera także wyrazistości. Przyrządzone na parze filety rybne sprawdzą się jako wyśmienity obiad lub wykwintna kolacja. Wystarczy, że dołączysz do nich odpowiednie dodatki, a potrawa będzie dobrą propozycją na wiele okazji. Zanim przygotujesz łososia na parze, musisz zamarynować jego filety – nabiorą dzięki temu wyrazistego smaku. W specjalnym naczyniu do gotowania na parze ułóż rybę na liściach pora, a w dolnej części zagotuj bulion. Przed podaniem należy skropić łososia cytryną i polać tłuszczem (np. oliwą lub roztopioną margaryną). Warto też posypać go świeżym koprem lub ziołami: rozmarynem, tymiankiem lub bazylią. Ryba dobrze komponuje się z ziemniakami i surówką. Jako kolacja sprawdzi się z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw oraz chrupiącą bagietką. Chcesz urozmaicić to danie? Posyp rybę marynowanymi kaparami lub kolorowym ziarnistym pieprzem. Spróbuj, jak smakuje ta wykwintna potrawa. Przygotuj ją zgodnie z podanym przepisem.