Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką
łatwe
46 osób zapisało

Składniki
300 gramów
300 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Patyki do szaszłyków namocz kilka minut w wodzie, to zapobiegnie przypalaniu się ich na grillu.
Krok 2
Kawałki warzyw nabijaj na przemian na patyki.
Krok 3
Następnie przy pomocy pędzelka posmaruj szaszłyki sosem sweet chilli i posyp przyprawą Knorr. Tak przygotowane szaszłyki smaż na grillu z obu stron po kilka minut, pilnując, aby nie przypaliły się. Podawaj jako dodatek do mięsnych dań z grilla lub jako danie wegetariańskie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką
Grillowane szaszłyki z cukinią i cebulką to posiłek, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa, jak i bezmięsna przekąska. Jeżeli lubisz potrawy warzywne, z powodzeniem możesz je podać także w formie dania głównego. Do przygotowania szaszłyków potrzebne są mini cukinie. Ta wytwarzana ze specjalnych nasion odmiana, ma nie tylko bardziej intensywny smak niż jej większe wersje, ale także – dzięki niewielkiemu rozmiarowi – wspaniale prezentuje się podczas podawania. Jako dodatku użyj młodej cebuli, której rozmiar jest zbliżony do mini cukinii. Jeżeli cebulki są wystarczająco małe, nie musisz ich dodatkowo kroić – główki nabijaj w całości na patyki. Przed nabiciem warzyw, zanurz patyki do grillowania na kilka minut w wodzie, dzięki czemu unikniesz ich przypalenia podczas pieczenia. Odpowiedniego wyrazu nada potrawie pochodzący z tajskiej kuchni sos sweet chili. Charakteryzuje się on słodko-pikantnym smakiem i świetnie pasuje do delikatnych warzyw. Po kilku minutach danie jest gotowe do zjedzenia – przekonaj się jakie to proste!


































