Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Patyki do szaszłyków namocz kilka minut w wodzie, to zapobiegnie przypalaniu się ich na grillu.

Krok 2

Kawałki warzyw nabijaj na przemian na patyki.

Krok 3

Następnie przy pomocy pędzelka posmaruj szaszłyki sosem sweet chilli i posyp przyprawą Knorr. Tak przygotowane szaszłyki smaż na grillu z obu stron po kilka minut, pilnując, aby nie przypaliły się. Podawaj jako dodatek do mięsnych dań z grilla lub jako danie wegetariańskie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulkąGrillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką

Grillowane szaszłyki z cukinią i cebulką to posiłek, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa, jak i bezmięsna przekąska. Jeżeli lubisz potrawy warzywne, z powodzeniem możesz je podać także w formie dania głównego. Do przygotowania szaszłyków potrzebne są mini cukinie. Ta wytwarzana ze specjalnych nasion odmiana, ma nie tylko bardziej intensywny smak niż jej większe wersje, ale także – dzięki niewielkiemu rozmiarowi – wspaniale prezentuje się podczas podawania. Jako dodatku użyj młodej cebuli, której rozmiar jest zbliżony do mini cukinii. Jeżeli cebulki są wystarczająco małe, nie musisz ich dodatkowo kroić – główki nabijaj w całości na patyki. Przed nabiciem warzyw, zanurz patyki do grillowania na kilka minut w wodzie, dzięki czemu unikniesz ich przypalenia podczas pieczenia. Odpowiedniego wyrazu nada potrawie pochodzący z tajskiej kuchni sos sweet chili. Charakteryzuje się on słodko-pikantnym smakiem i świetnie pasuje do delikatnych warzyw. Po kilku minutach danie jest gotowe do zjedzenia – przekonaj się jakie to proste!