Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Patyki do szaszłyków namocz kilka minut w wodzie, to zapobiegnie przypalaniu się ich na grillu.

Krok 2

Kawałki warzyw nabijaj na przemian na patyki.

Krok 3

Następnie przy pomocy pędzelka posmaruj szaszłyki sosem sweet chilli i posyp przyprawą Knorr. Tak przygotowane szaszłyki smaż na grillu z obu stron po kilka minut, pilnując, aby nie przypaliły się. Podawaj jako dodatek do mięsnych dań z grilla lub jako danie wegetariańskie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grillowany bakłażan
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulkąGrillowane szaszłyki z mini cukinią i cebulką

Grillowane szaszłyki z cukinią i cebulką to posiłek, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa, jak i bezmięsna przekąska. Jeżeli lubisz potrawy warzywne, z powodzeniem możesz je podać także w formie dania głównego. Do przygotowania szaszłyków potrzebne są mini cukinie. Ta wytwarzana ze specjalnych nasion odmiana, ma nie tylko bardziej intensywny smak niż jej większe wersje, ale także – dzięki niewielkiemu rozmiarowi – wspaniale prezentuje się podczas podawania. Jako dodatku użyj młodej cebuli, której rozmiar jest zbliżony do mini cukinii. Jeżeli cebulki są wystarczająco małe, nie musisz ich dodatkowo kroić – główki nabijaj w całości na patyki. Przed nabiciem warzyw, zanurz patyki do grillowania na kilka minut w wodzie, dzięki czemu unikniesz ich przypalenia podczas pieczenia. Odpowiedniego wyrazu nada potrawie pochodzący z tajskiej kuchni sos sweet chili. Charakteryzuje się on słodko-pikantnym smakiem i świetnie pasuje do delikatnych warzyw. Po kilku minutach danie jest gotowe do zjedzenia – przekonaj się jakie to proste!