Pieczarkowe curry

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

0

2 łyżki

0

6 sztuk

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Jajka obierz ze skorupki i pokrój na połówki. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Krok 1

Pieczarki umyj dokładnie, osusz i pokrój na ćwiartki.

Krok 1

Jedną z cebul pokrój na ćwiartki, a drugą posiekaj.

Krok 1

Na patelni bez tłuszczu przysmaż pieczarki do odparowania z nich soku. Następnie dodaj tłuszcz do smażenia i chwilę smaż.

Krok 1

Odgarnij pieczarki na bok i na reszcie tłuszczu zrumień ćwiartki cebuli. Następnie odgarnij cebulę, a posiekaną cebulę przysmaż na szklisty kolor.

Krok 1

Pomidory pokrój, obierz ze skórki i wrzuć na patelnię razem z częścią natki, podlej zsiadłym mlekiem. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem 10 minut.

Krok 1

Składniki na patelni odgarnij, na ich miejscu połóż jajka, nakryj je grzybami i cebulą. Całość duś maksymalnie 10 minut, poruszając co jakiś czas patelnią.

Krok 1

Pod sam koniec polej sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej