Pieczarkowe curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarkowe curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

null

250 gramów

null

6 sztuk

1 pęczek

1 łyżeczka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Jajka obierz ze skorupki i pokrój na połówki. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Krok 2

Pieczarki umyj dokładnie, osusz i pokrój na ćwiartki.

Krok 3

Jedną z cebul pokrój na ćwiartki, a drugą posiekaj.

Krok 4

Na patelni bez tłuszczu przysmaż pieczarki do odparowania z nich soku. Następnie dodaj tłuszcz do smażenia i chwilę smaż.

Krok 5

Odgarnij pieczarki na bok i na reszcie tłuszczu zrumień ćwiartki cebuli. Następnie odgarnij cebulę, a posiekaną cebulę przysmaż na szklisty kolor.

Krok 6

Pomidory pokrój, obierz ze skórki i wrzuć na patelnię razem z częścią natki, podlej zsiadłym mlekiem. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem 10 minut.

Krok 7

Składniki na patelni odgarnij, na ich miejscu połóż jajka, nakryj je grzybami i cebulą. Całość duś maksymalnie 10 minut, poruszając co jakiś czas patelnią.

Krok 8

Pod sam koniec polej sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarkowe curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarkowe curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarkowe curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarkowe curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarkowe curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarkowe curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarkowe curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarkowe curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej