
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
null
250 gramów
null
6 sztuk
1 pęczek
1 łyżeczka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo. Jajka obierz ze skorupki i pokrój na połówki. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 2
Pieczarki umyj dokładnie, osusz i pokrój na ćwiartki.
Krok 3
Jedną z cebul pokrój na ćwiartki, a drugą posiekaj.
Krok 4
Na patelni bez tłuszczu przysmaż pieczarki do odparowania z nich soku. Następnie dodaj tłuszcz do smażenia i chwilę smaż.
Krok 5
Odgarnij pieczarki na bok i na reszcie tłuszczu zrumień ćwiartki cebuli. Następnie odgarnij cebulę, a posiekaną cebulę przysmaż na szklisty kolor.
Krok 6
Pomidory pokrój, obierz ze skórki i wrzuć na patelnię razem z częścią natki, podlej zsiadłym mlekiem. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem 10 minut.
Krok 7
Składniki na patelni odgarnij, na ich miejscu połóż jajka, nakryj je grzybami i cebulą. Całość duś maksymalnie 10 minut, poruszając co jakiś czas patelnią.
Krok 8
Pod sam koniec polej sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej