Duszony schab w sosie winno-śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony schab w sosie winno-śliwkowym

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

10 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

12 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokroić na kotlety. Cebule posiekać i podsmażyć. Przełożyc do garnka. Kotelty podsmażyć, umieścić w garnku. Zalać wodą i winem, dodać śliwki.

Krok 2

Dusić do miękkości mięsa, przynajmniej godzinę. Dodać musztardę, sos gulaszowy. Doprawić do smaku.

Krok 3

Podawać z ziemniakami i surówką, np. ogórkami konserwowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony schab w sosie winno-śliwkowymDuszony schab w sosie winno-śliwkowym

Pełen wyjątkowego aromatu schab w sosie z suszonych śliwek i czerwonego wytrawnego wina zachwyci miłośników bardziej wykwintnych potraw, ale przede wszystkim przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Dzięki intensywnemu smakowi winno-śliwkowego sosu, danie dobrze komponuje się z wieloma delikatnymi sałatkami lub surówkami. Możesz podać schab zarówno w towarzystwie ziemniaczanego puree, kaszy gryczanej, ryżu lub ziemniaków z wody, jaki i brokułów czy chrupiącego kalafiora. Jeśli podajesz mięso na wykwintną kolację, udekoruj je śliwkami, świeżymi ziołami i plasterkami warzyw – np. marchewki, pomidora lub ogórka. Do tego rodzaju potrawy świetnie pasować będą również ogórki konserwowe, zasmażane buraki, grillowana cukinia lub papryka, a także gotowana marchewka z groszkiem. Latem dobrze sprawdzi się zestawienie schabu z sałatką z sezonowych warzyw, pestek dyni i sera, np. feta. Masz ochotę na rozpływający się w ustach wędzony schab z winnym aromatem? Nic prostszego, wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego dania!