Duszony schab w sosie winno-śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony schab w sosie winno-śliwkowym

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

10 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

12 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokroić na kotlety. Cebule posiekać i podsmażyć. Przełożyc do garnka. Kotelty podsmażyć, umieścić w garnku. Zalać wodą i winem, dodać śliwki.

Krok 2

Dusić do miękkości mięsa, przynajmniej godzinę. Dodać musztardę, sos gulaszowy. Doprawić do smaku.

Krok 3

Podawać z ziemniakami i surówką, np. ogórkami konserwowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony schab w sosie winno-śliwkowymDuszony schab w sosie winno-śliwkowym

Pełen wyjątkowego aromatu schab w sosie z suszonych śliwek i czerwonego wytrawnego wina zachwyci miłośników bardziej wykwintnych potraw, ale przede wszystkim przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Dzięki intensywnemu smakowi winno-śliwkowego sosu, danie dobrze komponuje się z wieloma delikatnymi sałatkami lub surówkami. Możesz podać schab zarówno w towarzystwie ziemniaczanego puree, kaszy gryczanej, ryżu lub ziemniaków z wody, jaki i brokułów czy chrupiącego kalafiora. Jeśli podajesz mięso na wykwintną kolację, udekoruj je śliwkami, świeżymi ziołami i plasterkami warzyw – np. marchewki, pomidora lub ogórka. Do tego rodzaju potrawy świetnie pasować będą również ogórki konserwowe, zasmażane buraki, grillowana cukinia lub papryka, a także gotowana marchewka z groszkiem. Latem dobrze sprawdzi się zestawienie schabu z sałatką z sezonowych warzyw, pestek dyni i sera, np. feta. Masz ochotę na rozpływający się w ustach wędzony schab z winnym aromatem? Nic prostszego, wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego dania!