Składniki
800 gramów
10 sztuk
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
12 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokroić na kotlety. Cebule posiekać i podsmażyć. Przełożyc do garnka. Kotelty podsmażyć, umieścić w garnku. Zalać wodą i winem, dodać śliwki.
Krok 2
Dusić do miękkości mięsa, przynajmniej godzinę. Dodać musztardę, sos gulaszowy. Doprawić do smaku.
Krok 3
Podawać z ziemniakami i surówką, np. ogórkami konserwowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszony schab w sosie winno-śliwkowym
Pełen wyjątkowego aromatu schab w sosie z suszonych śliwek i czerwonego wytrawnego wina zachwyci miłośników bardziej wykwintnych potraw, ale przede wszystkim przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Dzięki intensywnemu smakowi winno-śliwkowego sosu, danie dobrze komponuje się z wieloma delikatnymi sałatkami lub surówkami. Możesz podać schab zarówno w towarzystwie ziemniaczanego puree, kaszy gryczanej, ryżu lub ziemniaków z wody, jaki i brokułów czy chrupiącego kalafiora. Jeśli podajesz mięso na wykwintną kolację, udekoruj je śliwkami, świeżymi ziołami i plasterkami warzyw – np. marchewki, pomidora lub ogórka. Do tego rodzaju potrawy świetnie pasować będą również ogórki konserwowe, zasmażane buraki, grillowana cukinia lub papryka, a także gotowana marchewka z groszkiem. Latem dobrze sprawdzi się zestawienie schabu z sałatką z sezonowych warzyw, pestek dyni i sera, np. feta. Masz ochotę na rozpływający się w ustach wędzony schab z winnym aromatem? Nic prostszego, wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego dania!