Duszony schab w sosie winno-śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony schab w sosie winno-śliwkowym

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

10 sztuk

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

12 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokroić na kotlety. Cebule posiekać i podsmażyć. Przełożyc do garnka. Kotelty podsmażyć, umieścić w garnku. Zalać wodą i winem, dodać śliwki.

Krok 2

Dusić do miękkości mięsa, przynajmniej godzinę. Dodać musztardę, sos gulaszowy. Doprawić do smaku.

Krok 3

Podawać z ziemniakami i surówką, np. ogórkami konserwowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony schab w sosie winno-śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony schab w sosie winno-śliwkowymDuszony schab w sosie winno-śliwkowym

Pełen wyjątkowego aromatu schab w sosie z suszonych śliwek i czerwonego wytrawnego wina zachwyci miłośników bardziej wykwintnych potraw, ale przede wszystkim przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Dzięki intensywnemu smakowi winno-śliwkowego sosu, danie dobrze komponuje się z wieloma delikatnymi sałatkami lub surówkami. Możesz podać schab zarówno w towarzystwie ziemniaczanego puree, kaszy gryczanej, ryżu lub ziemniaków z wody, jaki i brokułów czy chrupiącego kalafiora. Jeśli podajesz mięso na wykwintną kolację, udekoruj je śliwkami, świeżymi ziołami i plasterkami warzyw – np. marchewki, pomidora lub ogórka. Do tego rodzaju potrawy świetnie pasować będą również ogórki konserwowe, zasmażane buraki, grillowana cukinia lub papryka, a także gotowana marchewka z groszkiem. Latem dobrze sprawdzi się zestawienie schabu z sałatką z sezonowych warzyw, pestek dyni i sera, np. feta. Masz ochotę na rozpływający się w ustach wędzony schab z winnym aromatem? Nic prostszego, wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego dania!