
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
400 gramów
1 łyżka
1 kilogram
1.5 litra
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i podsmaż w rondlu na maśle* i oleju.
Krok 2
Dodaj ryż i podgrzewaj około 5 minut.
Krok 3
Dorzuć groszek, zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 4
Dopraw miętą, sola i pieprzem.
Krok 5
Przed podaniem posyp startym serem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























