Rosół z zielonym groszkiem i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z zielonym groszkiem i ryżem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

400 gramów

1 łyżka

1 kilogram

1.5 litra

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i podsmaż w rondlu na maśle* i oleju.

Krok 2

Dodaj ryż i podgrzewaj około 5 minut.

Krok 3

Dorzuć groszek, zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Krok 4

Dopraw miętą, sola i pieprzem.

Krok 5

Przed podaniem posyp startym serem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Aperol Spritz – przepis
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej