Rosół z zielonym groszkiem i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z zielonym groszkiem i ryżem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

400 gramów

1 łyżka

1 kilogram

1.5 litra

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj i podsmaż w rondlu na maśle* i oleju.

Krok 2

Dodaj ryż i podgrzewaj około 5 minut.

Krok 3

Dorzuć groszek, zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Krok 4

Dopraw miętą, sola i pieprzem.

Krok 5

Przed podaniem posyp startym serem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z zielonym groszkiem i ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej