Szybka sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka sałatka

Autor: Mniam...Mała Kucharka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1.5 sztuki

4 plastry

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane jajka kroimy w większą kostkę, podobnie szynkę i żółty ser. Paprykę, ogórki i cebulę tniemy w cieńszą kostkę. Pomidorki przecinamy na pół. Sałatę drzemy na drobne kawałki i dajemy na końcu przed podaniem.

Krok 2

Sos robimy z 3 łyżek majonezu, 2 łyżek śmietany i przeciśniętych ząbków czosnku. Wedle potrzeby każdy może zdecydować czy chce więcej sosu czy tyle mu wystarczy i doprawić to wszystko wymieszać.

Krok 3

Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą, pieprzem. Można dodać sos sałatkowy czosnkowy lub ziołowy (winegret). Aby potrawa wyglądała apetycznie posypujemy ją posiekaną pietruszką.

Mniam...Mała Kucharka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej