
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1.5 sztuki
4 plastry
4 plastry
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotowane jajka kroimy w większą kostkę, podobnie szynkę i żółty ser. Paprykę, ogórki i cebulę tniemy w cieńszą kostkę. Pomidorki przecinamy na pół. Sałatę drzemy na drobne kawałki i dajemy na końcu przed podaniem.
Krok 2
Sos robimy z 3 łyżek majonezu, 2 łyżek śmietany i przeciśniętych ząbków czosnku. Wedle potrzeby każdy może zdecydować czy chce więcej sosu czy tyle mu wystarczy i doprawić to wszystko wymieszać.
Krok 3
Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą, pieprzem. Można dodać sos sałatkowy czosnkowy lub ziołowy (winegret). Aby potrawa wyglądała apetycznie posypujemy ją posiekaną pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej