Szybka sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka sałatka

Autor: Mniam...Mała Kucharka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1.5 sztuki

4 plastry

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane jajka kroimy w większą kostkę, podobnie szynkę i żółty ser. Paprykę, ogórki i cebulę tniemy w cieńszą kostkę. Pomidorki przecinamy na pół. Sałatę drzemy na drobne kawałki i dajemy na końcu przed podaniem.

Krok 2

Sos robimy z 3 łyżek majonezu, 2 łyżek śmietany i przeciśniętych ząbków czosnku. Wedle potrzeby każdy może zdecydować czy chce więcej sosu czy tyle mu wystarczy i doprawić to wszystko wymieszać.

Krok 3

Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą, pieprzem. Można dodać sos sałatkowy czosnkowy lub ziołowy (winegret). Aby potrawa wyglądała apetycznie posypujemy ją posiekaną pietruszką.

Mniam...Mała Kucharka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
84 osoby oglądają przepis:
Zupa seczuańska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej