Szybka sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka sałatka

Autor: Mniam...Mała Kucharka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1.5 sztuki

4 plastry

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane jajka kroimy w większą kostkę, podobnie szynkę i żółty ser. Paprykę, ogórki i cebulę tniemy w cieńszą kostkę. Pomidorki przecinamy na pół. Sałatę drzemy na drobne kawałki i dajemy na końcu przed podaniem.

Krok 2

Sos robimy z 3 łyżek majonezu, 2 łyżek śmietany i przeciśniętych ząbków czosnku. Wedle potrzeby każdy może zdecydować czy chce więcej sosu czy tyle mu wystarczy i doprawić to wszystko wymieszać.

Krok 3

Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą, pieprzem. Można dodać sos sałatkowy czosnkowy lub ziołowy (winegret). Aby potrawa wyglądała apetycznie posypujemy ją posiekaną pietruszką.

Mniam...Mała Kucharka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krewetki na ostro
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej