Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem rydzowym, wodą i posiekaną szalotką. Odstaw na kilka minut. Kromkę chleba przekrój na pół i wstaw na chwilę do piekarnika pod grill - pilnuj żeby się tylko zezłociła, ale nie spaliła.

Krok 2

Sałatę dokładnie opłucz i osącz. Porwij liście na mniejsze kawałki. Ogórka pokrój na plasterki.

Krok 3

Na talerzu ułoż liście sałaty - dodaj plasterki ogórka i grube wiórki sera Carskiego. Z boku połóż chrupiące grzanki. Całość polej sosem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej