
Składniki
2 szczypty
1 łyżeczka
100 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść mięso , pokrój je w plastry , dopraw solą i pieprzem do smaku , a następnie rozbij tłuczkiem .
Krok 2
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu .
Krok 3
Batata obierz i umyj . Gotuj jak zwykłe ziemniaki w osolonej wodzie przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij , lekko przestudź i pokrój w plastry .
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzej masło i usmaż medaliony .
Krok 5
Gdy medaliony będą już dochodzić , połóż na patelni plasterki batatów .
Krok 6
Każdy gorący plaster mięsa posyp pokruszoną gorgonzolą . Jeśli ser się nie roztopi , wstaw mięso na chwilę do mikrofalówki. Całość udekoruj miętą i sparzoną żurawiną .

Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej