Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
600 mililitrów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rydze oczyść i pokrój w kostkę, cebulę i zioła posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę.
Krok 2
W garnku rozgrzej masło lub margarynę, dodaj cebulę, podsmaż na złocisty kolor.
Krok 3
Dodaj rozmaryn, szałwię i ziemniaki, podsmaż kilka minut i zalej wszystko wodą, dodając Kostki Knorr. Gotuj do zmięknięcia ziemniaków.
Krok 4
Na patelni przesmaż na maśle rydze i dodaj do zupy, gotuj kilka min i dodaj rozprowadzoną śmietanę zupą.
Krok 5
Zupę zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito. Podawaj posypaną koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z rydzów
Rydze są jednymi z najbardziej cenionych w kulinarnym świecie grzybów. Zachwala się ich wyborny smak, rudawy kolor, a także niepowtarzalny, niemal owocowy zapach. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić z nich wspaniałe danie, wypróbuj ten przepis na krem z rydzów. Zacznij od oczyszczenia grzybów i przycięcia ich trzonków. Podczas smażenia odłóż kilka plasterków rydzów, które z powodzeniem wykorzystasz do dekoracji gotowego dania. Do tej potrawy potrzebować będziesz pokrojonej w kostkę cebuli oraz kilku ziemniaków, które nadadzą zupie odpowiednio gęstą konsystencję. Zaopatrz się także w gałązkę świeżej szałwii oraz rozmarynu – te zioła o balsamicznym, sosnowym zapachu podkreślą smak rydzów. Ważnym składnikiem jest też słodka śmietana kremówka, która nadaje zupie delikatny, mleczny posmak. Po ugotowaniu zmiksuj zupę blenderem na gładki, aksamitny krem lub przetrzyj ją przez sito. Podawaj ją na gorąco, posypaną drobno posiekanym, świeżym koperkiem. Dobrym dodatkiem do kremu będą grzanki przygotowane z bagietki.