Zapiekanka Moussaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka Moussaka

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1

1 opakowanie

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

450

1 łyżka

30 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i zeszklij na oliwie. Dodaj mięso, usmaż na brązowo. Dodaj oregano, pieprz i pokruszoną kostkę Knorr.

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę, następnie razem z zalewą dodaj do mięsa. Duś kilka minut. Dodaj tartą bułkę i wymieszaj.

Krok 3

Obierz, umyj warzywa (ziemniaki, bakłażany, cukinie) i pokrój w plasterki i podsmaż na pozostałym oleju. Przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 4

Przygotuj sos Fix Carbonara według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Krok 5

Posmaruj dno naczynia dwoma łyżkami sosu. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym tak, aby zachodziły na siebie. Zalej 1/3 sosu Knorr.

Krok 6

Następną warstwę tworzy smażone mięso mielone, na nim ułóż plasterki bakłażanów i cukinii, polej resztą sosu. Zapiekaj 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni. Gotową Moussakę posyp świeżym oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka Moussaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka zapiekanka Moussaka Grecka zapiekanka Moussaka

Moussaka to grecka potrawa, która przyrządzana jest na bazie bakłażana. Niezwykle popularna w Grecji, przybyła do Polski stosunkowo niedawno. Natychmiast jednak zjednała sobie wielu zwolenników. Spróbuj przygotować własną wersję moussaki, którą możesz serwować przy specjalnych okazjach – goście z pewnością będą zachwyceni południowym smakiem potrawy. Do przyrządzenia dania potrzebujesz jeszcze kilku innych dodatków. Mięso mielone, które jest głównym składnikiem dania, wymieszaj z pomidorami. Możesz użyć tych z puszki, które mają intensywny smak. Jeśli jednak wolisz świeże warzywa, najpierw sparz je gorącą wodą i obierz ze skórki, zanim przygotujesz z nich sos. Dodaj także cukinię, ziemniaki oraz cebulę, która nada daniu naturalnej ostrości. Niezbędną częścią moussaki jest beszamelowy sos, którym polej całość, gdy wyłożysz danie do żaroodpornego naczynia. Koniecznie także posyp je serem – po upieczeniu będzie idealnie komponował się z potrawą. Moussakę podawaj posypaną świeżymi ziołami i serwuj na gorąco. Już dziś wypróbuj nasz przepis.