Babka ziemniaczana z placków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczana z placków

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

20 dekagramów

3.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zupełnie inne wykorzystanie Fix chrupiące placki ziemniaczane. W misce zmiksować Fix na placki, wodę i jajka. Zostawić na 10-15 minut by ciasto zgęstniało.

Babka ziemniaczana z placków  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie pokroić bardzo drobno boczek i wytopić go na skwarki, na patelni. Wrzucić na nie drobno usmażoną cebulkę i zeszklić. Zostawić by wystygł.

Krok 3

Wlać do ciasta ziemniaczanego razem z tłuszczem który się wytopił. Wymieszać.

Krok 4

Foremkę w której będziemy piec posmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja używam foremki do babki z tzw. kominkiem). Włożyć masę ziemniaczaną.

Krok 5

Piekarnik rozgrzać do 200* C. Wstawić babkę. Piec ok. 1 godzinę.

Krok 6

Zmniejszyć temperaturę do 180* C i piec dalej jeszcze 30. Sprawdzić patyczkiem do ciasta. Z wierzchu ma się zrumienić. Wyjąć. Poczekać chwilę i wyjąć. Pokroić w plastry.

Krok 7

Jeśli chcemy mieć wegetariańską to nie dodawajmy boczku a cebulę usmażmy na rumiano na kilku łyżkach oleju.

Krok 8

Podawać z kwaśną śmietaną lub Sosem do pieczeni ciemnym Knorra, Sosem grzybowym Knorra, Sosem borowikowym Knorra, Sosem do pieczeni z grzybami Knorra lub Sosem pieczarkowym ze śmietanką Knorra (trzeba je oczywiście ugotować wg przepisu na opakowaniu).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej