Babka ziemniaczana z placków

- Krok 1Zupełnie inne wykorzystanie Fix chrupiące placki ziemniaczane. W misce zmiksować Fix na placki, wodę i jajka. Zostawić na 10-15 minut by ciasto zgęstniało.
- Krok 2W tym czasie pokroić bardzo drobno boczek i wytopić go na skwarki, na patelni. Wrzucić na nie drobno usmażoną cebulkę i zeszklić. Zostawić by wystygł.
- Krok 3Wlać do ciasta ziemniaczanego razem z tłuszczem który się wytopił. Wymieszać.
- Krok 4Foremkę w której będziemy piec posmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja używam foremki do babki z tzw. kominkiem). Włożyć masę ziemniaczaną.
- Krok 5Piekarnik rozgrzać do 200* C. Wstawić babkę. Piec ok. 1 godzinę.
- Krok 6Zmniejszyć temperaturę do 180* C i piec dalej jeszcze 30. Sprawdzić patyczkiem do ciasta. Z wierzchu ma się zrumienić. Wyjąć. Poczekać chwilę i wyjąć. Pokroić w plastry.
- Krok 7Jeśli chcemy mieć wegetariańską to nie dodawajmy boczku a cebulę usmażmy na rumiano na kilku łyżkach oleju.
- Krok 8Podawać z kwaśną śmietaną lub Sosem do pieczeni ciemnym Knorra, Sosem grzybowym Knorra, Sosem borowikowym Knorra, Sosem do pieczeni z grzybami Knorra lub Sosem pieczarkowym ze śmietanką Knorra (trzeba je oczywiście ugotować wg przepisu na opakowaniu).
Przygotowanie