Babka ziemniaczana z placków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczana z placków

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

20 dekagramów

3.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zupełnie inne wykorzystanie Fix chrupiące placki ziemniaczane. W misce zmiksować Fix na placki, wodę i jajka. Zostawić na 10-15 minut by ciasto zgęstniało.

Babka ziemniaczana z placków  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie pokroić bardzo drobno boczek i wytopić go na skwarki, na patelni. Wrzucić na nie drobno usmażoną cebulkę i zeszklić. Zostawić by wystygł.

Krok 3

Wlać do ciasta ziemniaczanego razem z tłuszczem który się wytopił. Wymieszać.

Krok 4

Foremkę w której będziemy piec posmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja używam foremki do babki z tzw. kominkiem). Włożyć masę ziemniaczaną.

Krok 5

Piekarnik rozgrzać do 200* C. Wstawić babkę. Piec ok. 1 godzinę.

Krok 6

Zmniejszyć temperaturę do 180* C i piec dalej jeszcze 30. Sprawdzić patyczkiem do ciasta. Z wierzchu ma się zrumienić. Wyjąć. Poczekać chwilę i wyjąć. Pokroić w plastry.

Krok 7

Jeśli chcemy mieć wegetariańską to nie dodawajmy boczku a cebulę usmażmy na rumiano na kilku łyżkach oleju.

Krok 8

Podawać z kwaśną śmietaną lub Sosem do pieczeni ciemnym Knorra, Sosem grzybowym Knorra, Sosem borowikowym Knorra, Sosem do pieczeni z grzybami Knorra lub Sosem pieczarkowym ze śmietanką Knorra (trzeba je oczywiście ugotować wg przepisu na opakowaniu).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana z placków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej