
Składniki
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
20 dekagramów
3.5 szklanki
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zupełnie inne wykorzystanie Fix chrupiące placki ziemniaczane. W misce zmiksować Fix na placki, wodę i jajka. Zostawić na 10-15 minut by ciasto zgęstniało.

Krok 2
W tym czasie pokroić bardzo drobno boczek i wytopić go na skwarki, na patelni. Wrzucić na nie drobno usmażoną cebulkę i zeszklić. Zostawić by wystygł.
Krok 3
Wlać do ciasta ziemniaczanego razem z tłuszczem który się wytopił. Wymieszać.
Krok 4
Foremkę w której będziemy piec posmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja używam foremki do babki z tzw. kominkiem). Włożyć masę ziemniaczaną.
Krok 5
Piekarnik rozgrzać do 200* C. Wstawić babkę. Piec ok. 1 godzinę.
Krok 6
Zmniejszyć temperaturę do 180* C i piec dalej jeszcze 30. Sprawdzić patyczkiem do ciasta. Z wierzchu ma się zrumienić. Wyjąć. Poczekać chwilę i wyjąć. Pokroić w plastry.
Krok 7
Jeśli chcemy mieć wegetariańską to nie dodawajmy boczku a cebulę usmażmy na rumiano na kilku łyżkach oleju.
Krok 8
Podawać z kwaśną śmietaną lub Sosem do pieczeni ciemnym Knorra, Sosem grzybowym Knorra, Sosem borowikowym Knorra, Sosem do pieczeni z grzybami Knorra lub Sosem pieczarkowym ze śmietanką Knorra (trzeba je oczywiście ugotować wg przepisu na opakowaniu).
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej