
Składniki
1 łyżeczka
3 łyżki
2 sztuki
300 gramów
1 szczypta
2 łyżki
100 gramów
1 szczypta
3 sztuki
2 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera umyj, obierz, przekrój na pół i pokrój w paski.
Krok 2
Wodę zagotuj, posól, wlej sok z cytryny, wrzuć selera i gotuj 15 minut. Wyjmij i odsącz.
Krok 3
Pory umyj, odetnij zielone liście, a pozostałe części pokrój w plasterki. Wrzuć do wywaru po selerze, gotuj minutę, po czym wyjmij.
Krok 4
Wieprzowinę wymieszaj z jajkami i bułka tartą. Zarumień na oleju. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Warstwami ułóż w nim: pora, selera i mięso.
Krok 6
Ser pokrój w paski i włóż na warstwę mięsa.
Krok 7
Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej