Zapiekanka z selera z mielonym mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z selera z mielonym mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

300 gramów

1 szczypta

2 łyżki

100 gramów

1 szczypta

3 sztuki

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera umyj, obierz, przekrój na pół i pokrój w paski.

Krok 2

Wodę zagotuj, posól, wlej sok z cytryny, wrzuć selera i gotuj 15 minut. Wyjmij i odsącz.

Krok 3

Pory umyj, odetnij zielone liście, a pozostałe części pokrój w plasterki. Wrzuć do wywaru po selerze, gotuj minutę, po czym wyjmij.

Krok 4

Wieprzowinę wymieszaj z jajkami i bułka tartą. Zarumień na oleju. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Warstwami ułóż w nim: pora, selera i mięso.

Krok 6

Ser pokrój w paski i włóż na warstwę mięsa.

Krok 7

Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej