
Składniki
1 łyżeczka
3 łyżki
2 sztuki
300 gramów
1 szczypta
2 łyżki
100 gramów
1 szczypta
3 sztuki
2 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera umyj, obierz, przekrój na pół i pokrój w paski.
Krok 2
Wodę zagotuj, posól, wlej sok z cytryny, wrzuć selera i gotuj 15 minut. Wyjmij i odsącz.
Krok 3
Pory umyj, odetnij zielone liście, a pozostałe części pokrój w plasterki. Wrzuć do wywaru po selerze, gotuj minutę, po czym wyjmij.
Krok 4
Wieprzowinę wymieszaj z jajkami i bułka tartą. Zarumień na oleju. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Warstwami ułóż w nim: pora, selera i mięso.
Krok 6
Ser pokrój w paski i włóż na warstwę mięsa.
Krok 7
Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej