Zapiekanka z selera z mielonym mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z selera z mielonym mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

300 gramów

1 szczypta

2 łyżki

100 gramów

1 szczypta

3 sztuki

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera umyj, obierz, przekrój na pół i pokrój w paski.

Krok 2

Wodę zagotuj, posól, wlej sok z cytryny, wrzuć selera i gotuj 15 minut. Wyjmij i odsącz.

Krok 3

Pory umyj, odetnij zielone liście, a pozostałe części pokrój w plasterki. Wrzuć do wywaru po selerze, gotuj minutę, po czym wyjmij.

Krok 4

Wieprzowinę wymieszaj z jajkami i bułka tartą. Zarumień na oleju. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Warstwami ułóż w nim: pora, selera i mięso.

Krok 6

Ser pokrój w paski i włóż na warstwę mięsa.

Krok 7

Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z selera z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej