
Składniki
1 łyżeczka
3 łyżki
2 sztuki
300 gramów
1 szczypta
2 łyżki
100 gramów
1 szczypta
3 sztuki
2 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera umyj, obierz, przekrój na pół i pokrój w paski.
Krok 2
Wodę zagotuj, posól, wlej sok z cytryny, wrzuć selera i gotuj 15 minut. Wyjmij i odsącz.
Krok 3
Pory umyj, odetnij zielone liście, a pozostałe części pokrój w plasterki. Wrzuć do wywaru po selerze, gotuj minutę, po czym wyjmij.
Krok 4
Wieprzowinę wymieszaj z jajkami i bułka tartą. Zarumień na oleju. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Warstwami ułóż w nim: pora, selera i mięso.
Krok 6
Ser pokrój w paski i włóż na warstwę mięsa.
Krok 7
Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej