Zapiekane pory pod pierzyną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pory pod pierzyną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

200 mililitrów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory przekrój wzdłuż i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój w półplastry i osusz.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i wytop na rozgrzanej patelni. Następnie dodaj pokrojone pory.

Krok 3

Całość zalej Fixem wymieszanym ze śmietaną. Dopraw do smaku, jeśli tego wymaga i wystudź.

Krok 4

Po tym czasie do porów wbij jajka i wymieszaj. Formę posmaruj margaryną i przełóż do niej przygotowaną masę.

Krok 5

Całość nakryj płatem ciasta. Wierzch posmaruj żółtkiem i ponakłuwaj widelcem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 min. Udekoruj świeżym tymiankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej