Zapiekane pory pod pierzyną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pory pod pierzyną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

200 mililitrów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory przekrój wzdłuż i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój w półplastry i osusz.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i wytop na rozgrzanej patelni. Następnie dodaj pokrojone pory.

Krok 3

Całość zalej Fixem wymieszanym ze śmietaną. Dopraw do smaku, jeśli tego wymaga i wystudź.

Krok 4

Po tym czasie do porów wbij jajka i wymieszaj. Formę posmaruj margaryną i przełóż do niej przygotowaną masę.

Krok 5

Całość nakryj płatem ciasta. Wierzch posmaruj żółtkiem i ponakłuwaj widelcem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 min. Udekoruj świeżym tymiankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej