
Składniki
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
200 mililitrów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pory przekrój wzdłuż i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój w półplastry i osusz.
Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i wytop na rozgrzanej patelni. Następnie dodaj pokrojone pory.
Krok 3
Całość zalej Fixem wymieszanym ze śmietaną. Dopraw do smaku, jeśli tego wymaga i wystudź.
Krok 4
Po tym czasie do porów wbij jajka i wymieszaj. Formę posmaruj margaryną i przełóż do niej przygotowaną masę.
Krok 5
Całość nakryj płatem ciasta. Wierzch posmaruj żółtkiem i ponakłuwaj widelcem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 min. Udekoruj świeżym tymiankiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej