Zapiekane pory pod pierzyną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane pory pod pierzyną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

200 mililitrów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory przekrój wzdłuż i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój w półplastry i osusz.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i wytop na rozgrzanej patelni. Następnie dodaj pokrojone pory.

Krok 3

Całość zalej Fixem wymieszanym ze śmietaną. Dopraw do smaku, jeśli tego wymaga i wystudź.

Krok 4

Po tym czasie do porów wbij jajka i wymieszaj. Formę posmaruj margaryną i przełóż do niej przygotowaną masę.

Krok 5

Całość nakryj płatem ciasta. Wierzch posmaruj żółtkiem i ponakłuwaj widelcem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 min. Udekoruj świeżym tymiankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane pory pod pierzyną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej