Składniki
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
200 mililitrów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pory przekrój wzdłuż i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój w półplastry i osusz.
Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i wytop na rozgrzanej patelni. Następnie dodaj pokrojone pory.
Krok 3
Całość zalej Fixem wymieszanym ze śmietaną. Dopraw do smaku, jeśli tego wymaga i wystudź.
Krok 4
Po tym czasie do porów wbij jajka i wymieszaj. Formę posmaruj margaryną i przełóż do niej przygotowaną masę.
Krok 5
Całość nakryj płatem ciasta. Wierzch posmaruj żółtkiem i ponakłuwaj widelcem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 25 min. Udekoruj świeżym tymiankiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej