
Składniki
400 gramów
1 sztuka
400 gramów
2 sztuki
200 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj makaron ugotuj al dente w wodzie z dodatkiem. Odcedź i przelej zimną wodą.
Krok 2
Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju, wrzuć szynkę i makaron. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor stale mieszając.
Krok 3
Dodaj pory i smaż jeszcze 5 minut.
Krok 4
W tym czasie pokrój żółty ser. Serem posyp składniki na patelni. Przykryj i trzymaj na ogniu tak długo, aż ser się nie rozpuści. Posyp solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Szynkę pokrój w paski. Pory oczyść, pokrój w cienkie krążki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej