Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Autor: wiki

ratingratingratingratingrating

3

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżeczki

2 sztuki

4 łyżki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Mieso mielone przyprawiamy do smaku i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone. Wszystko razem dusimy kilka minut

Krok 3

Ryż wraz z podduszonym mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną masła. Dodajemy sos czosnkowy, (można jeszcze wedle uznania doprawić do smaku ziołami lub przyprawą). Wszystko razem mieszamy.

Krok 4

Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku ok. 15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej