
Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
100 gramów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
Mieso mielone przyprawiamy do smaku i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone. Wszystko razem dusimy kilka minut
Krok 3
Ryż wraz z podduszonym mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną masła. Dodajemy sos czosnkowy, (można jeszcze wedle uznania doprawić do smaku ziołami lub przyprawą). Wszystko razem mieszamy.
Krok 4
Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku ok. 15 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej