Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

6 sztuk

160 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj ok. 8 minut.

Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy. Dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory i chwilę podsmaż- dosłownie minutę.

Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

W kubeczku wymieszj zawartość saszetki Fix Spaghetti Carbonara Knorr z 300 ml zimnej wody i wlej na patelnię z cebulą i pomidorami. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze na małym ogniu z 3 minuty.

Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - Krok 3

Krok 4

Odcedzony makaron wrzuć na patelnię z sosem, dodaj szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj. Podawaj ciepłe. Można posypać natką pietruszki.

Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej