Faszerowane pieczarki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane pieczarki

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

600 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

16 łyżeczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso smażymy na oleju około 10-15 min dość często mieszając. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek.

Krok 2

Do mięsa dolewamy sos i dodajemy pietruszkę. Gotujemy około 5-7 minut (do czasu aż sos zgęstnieje).

Krok 3

Kapelusze pieczarek nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą pieczarkę posypujemy łyżeczką sera.

Krok 4

Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane pieczarkiFaszerowane pieczarki

Pikantne, wyraziste i mocno ziołowe – faszerowane pieczarki to propozycja nie tylko na smaczną przekąskę, ale też ciepłą kolację. Można je przygotować również w wersji bezmięsnej, z dodatkiem kaszy kuskus, jaglanej, gryczanej, ryżu lub duszonych warzyw (takich jak chociażby cukinia czy szpinak). W podstawowej wersji przepisu, mięso należy podsmażyć, doprawić ziołami i czosnkiem, a następnie dolać sos pomidorowy z bazylią i oregano. Tak przygotowanym farszem nadziewa się kapelusze pieczarek i posypuje je startym serem żółtym. Na koniec przez kilkanaście minut zapieka się całość w 180° C. Faszerowane pieczarki świetnie smakują solo lub z różnego rodzaju sosami – możesz je polać np. sosem pomidorowym, który wykorzystywany był do nadzienia, a także sosem śmietanowym, czosnkowym lub koperkowym. Jako danie obiadowe będą się dobrze komponować z pieczonymi ziemniakami lub delikatnym ziemniaczanym purée. Podane jako przekąska sprawdzą się w połączeniu z grillowaną bagietką lub warzywami gotowanymi na parze. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj tę smaczną wersję faszerowanych pieczarek.