
Składniki
16 sztuk
600 gramów
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
16 łyżeczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso smażymy na oleju około 10-15 min dość często mieszając. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek.
Krok 2
Do mięsa dolewamy sos i dodajemy pietruszkę. Gotujemy około 5-7 minut (do czasu aż sos zgęstnieje).
Krok 3
Kapelusze pieczarek nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą pieczarkę posypujemy łyżeczką sera.
Krok 4
Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane pieczarki
Pikantne, wyraziste i mocno ziołowe – faszerowane pieczarki to propozycja nie tylko na smaczną przekąskę, ale też ciepłą kolację. Można je przygotować również w wersji bezmięsnej, z dodatkiem kaszy kuskus, jaglanej, gryczanej, ryżu lub duszonych warzyw (takich jak chociażby cukinia czy szpinak). W podstawowej wersji przepisu, mięso należy podsmażyć, doprawić ziołami i czosnkiem, a następnie dolać sos pomidorowy z bazylią i oregano. Tak przygotowanym farszem nadziewa się kapelusze pieczarek i posypuje je startym serem żółtym. Na koniec przez kilkanaście minut zapieka się całość w 180° C. Faszerowane pieczarki świetnie smakują solo lub z różnego rodzaju sosami – możesz je polać np. sosem pomidorowym, który wykorzystywany był do nadzienia, a także sosem śmietanowym, czosnkowym lub koperkowym. Jako danie obiadowe będą się dobrze komponować z pieczonymi ziemniakami lub delikatnym ziemniaczanym purée. Podane jako przekąska sprawdzą się w połączeniu z grillowaną bagietką lub warzywami gotowanymi na parze. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj tę smaczną wersję faszerowanych pieczarek.


































