Kruszawiec (kruszaniec)

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

13

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 szklanka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka z 3 łyżkami cukru ubić mikserem na białą masę.

Krok 2

Mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną Kasię wysypać na stolnicę, dodać zmiksowane żółtka i wszystko razem zagnieść. (Na początku może się kruszyć, ale po chwili da się zagnieść).

Krok 3

Podzielić ciasto na 3 części, do jednej z nich dodać łyżkę kakao. Odstawić 3 części do lodówki na pół godziny. Po 20 minutach zacząć ubijać białka ze szklanką cukru.

Krok 4

Posmarować blaszkę Kasią. Pokruszyć na blachę 1 część ciasta białego, następnie część ciemną, posypać kwaśnymi owocami. Na wierzch wysypać ubitą pianę z białek i pokruszyć resztę ciasta.

Krok 5

Piec około 1/2h w temperaturze 170 st. (W przypadku piekarnika elektrycznego ustawić tryb góra-dół). Nie jeść po upieczeniu!

Krok 6

Ciasto jest zdecydowanie lepsze drugiego dnia, kiedy składniki połączą się. Można również posmarować niewielką ilością lukru.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również