Ciasto kruszaniec - przepis prosty na kruszawiec | Przepisy.pl pixel

Kruszawiec (kruszaniec)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

514 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

80 gramów

1.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

5 sztuk

250 gramów

pianka:

5 sztuk

250 gramów

1 łyżka

oraz:

1 kilogram

2 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka i masło. Zagnieć całość.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 1

Krok 2

Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 3 porcje ciasta do zamrażarki na ok. 45 minut.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 2

Krok 3

Wyciągnij jedną, jasną porcję ciasta z zamrażarki po wskazanym czasie. Zetrzyj na dno blaszki. Uklep palcami. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Odsącz z nadmiaru soku. Na podpieczony spód wyłóż powidła lub dżem, a potem starte jabłka.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 3

Krok 4

Wyjmij z zamrażarki porcję ciasta z dodatkiem kakao. Zetrzyj na jabłka.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Na koniec wsyp też mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na kakaową część ciasta.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 5

Krok 6

Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta z zamrażarki. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 55 minut. Wystudź przed podaniem.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruszawiec (kruszaniec)Kruszawiec (kruszaniec)

Każdy, kto choć raz próbował swoich sił w przygotowywaniu klasycznych placków, doskonale wie, jak dużym wyzwaniem jest odpowiednie rozwałkowanie ciasta. Jeśli nie przepadacie za tą czynnością – mamy dla was przepis na kruszawiec, który nie wymaga wałkowania! Wystarczy, że masę zetrzecie na tarce, nałożycie na nią jabłka oraz pianę z białek i upieczecie placek kruszaniec! To bardzo prosty, smaczny i szybki przepis na pyszne domowe ciasto.

Dla kogo?

Kruszawiec przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią desery proste i szybkie w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Kruszaniec to idealna propozycja na imprezowe oraz świąteczne menu. Świetnie sprawdzi się także jako porcja codziennych domowych łakoci.

Czy wiesz, że?

Proszek do pieczenia jest substancją, która ulega rozkładowi w podwyższonej temperaturze. Procesowi towarzyszy wydzielanie gazów, które z kolei odpowiadają za spulchnianie ciasta.

Dla urozmaicenia:

Ciasto kruszawiec możesz zaserwować z odrobiną bitej śmietany oraz z liściem świeżej mięty.