Ciasto kruszaniec - przepis prosty na kruszawiec | Przepisy.pl pixel

Kruszawiec (kruszaniec)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

532 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

80 gramów

1.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

5 sztuk

250 gramów

pianka:

5 sztuk

250 gramów

1 łyżka

oraz:

1 kilogram

2 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka i masło. Zagnieć całość.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 1

Krok 2

Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 3 porcje ciasta do zamrażarki na ok. 45 minut.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 2

Krok 3

Wyciągnij jedną, jasną porcję ciasta z zamrażarki po wskazanym czasie. Zetrzyj na dno blaszki. Uklep palcami. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Odsącz z nadmiaru soku. Na podpieczony spód wyłóż powidła lub dżem, a potem starte jabłka.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 3

Krok 4

Wyjmij z zamrażarki porcję ciasta z dodatkiem kakao. Zetrzyj na jabłka.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Na koniec wsyp też mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na kakaową część ciasta.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 5

Krok 6

Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta z zamrażarki. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 55 minut. Wystudź przed podaniem.

Kruszawiec (kruszaniec) - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruszawiec (kruszaniec)Kruszawiec (kruszaniec)

Każdy, kto choć raz próbował swoich sił w przygotowywaniu klasycznych placków, doskonale wie, jak dużym wyzwaniem jest odpowiednie rozwałkowanie ciasta. Jeśli nie przepadacie za tą czynnością – mamy dla was przepis na kruszawiec, który nie wymaga wałkowania! Wystarczy, że masę zetrzecie na tarce, nałożycie na nią jabłka oraz pianę z białek i upieczecie placek kruszaniec! To bardzo prosty, smaczny i szybki przepis na pyszne domowe ciasto.

Dla kogo?

Kruszawiec przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią desery proste i szybkie w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Kruszaniec to idealna propozycja na imprezowe oraz świąteczne menu. Świetnie sprawdzi się także jako porcja codziennych domowych łakoci.

Czy wiesz, że?

Proszek do pieczenia jest substancją, która ulega rozkładowi w podwyższonej temperaturze. Procesowi towarzyszy wydzielanie gazów, które z kolei odpowiadają za spulchnianie ciasta.

Dla urozmaicenia:

Ciasto kruszawiec możesz zaserwować z odrobiną bitej śmietany oraz z liściem świeżej mięty.