Kruszawiec (kruszaniec)

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka z 3 łyżkami cukru ubić mikserem na białą masę.

Krok 2

Mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną Kasię wysypać na stolnicę, dodać zmiksowane żółtka i wszystko razem zagnieść. (Na początku może się kruszyć, ale po chwili da się zagnieść).

Krok 3

Podzielić ciasto na 3 części, do jednej z nich dodać łyżkę kakao. Odstawić 3 części do lodówki na pół godziny. Po 20 minutach zacząć ubijać białka ze szklanką cukru.

Krok 4

Posmarować blaszkę Kasią. Pokruszyć na blachę 1 część ciasta białego, następnie część ciemną, posypać kwaśnymi owocami. Na wierzch wysypać ubitą pianę z białek i pokruszyć resztę ciasta.

Krok 5

Piec około 1/2h w temperaturze 170 st. (W przypadku piekarnika elektrycznego ustawić tryb góra-dół). Nie jeść po upieczeniu!

Krok 6

Ciasto jest zdecydowanie lepsze drugiego dnia, kiedy składniki połączą się. Można również posmarować niewielką ilością lukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruszawiec (kruszaniec) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Comber
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej