Złocisty kurczak pieczony w całości
Mięsa pieczone w całości bardzo efektownie prezentują się na stole, a ich dzielenie może stanowić rodzinny rytuał. Są doskonałą propozycją na uroczysty obiad – nie tylko wyglądają okazale, ale każdy może wybrać swoją ulubioną część. Pieczony kurczak w tej postaci jest dość prosty do przyrządzenia. Jego mięso jest delikatne i nie wymaga wielogodzinnego marynowania. Należy jedynie pilnować, by zbytnio nie wyschło, np. podlewając co jakiś czas zimną wodą. Kurczak po polsku nadziewany wątróbką to jeden z wielu ciekawych sposobów na przyrządzenie tego mięsa. Pamiętaj, by dokładnie natrzeć je przyprawą, która doda mu wyrazistości – dobrze potem odłożyć całość na godzinę do lodówki. Chcesz mieć pewność, że kurczak będzie soczysty? Wypróbuj kurczaka pieczonego na butelce. Jeśli nie chcesz używać piwa, zamień je na wodę. Parujący płyn sprawi, że mięso nie wyschnie. W przyrządzeniu złocistego kurczaka pomocne będzie wykorzystanie marynaty. Wystarczy zmieszanie przyprawy z olejem albo oliwą i papryką, by skórka nabrała pięknego koloru podczas pieczenia. Zamarynuj mięso, przygotowując np. pieczonego kurczaka z ziemniakami. Oprócz ziemniaków dodaj także marchewkę, paprykę i cukinię, a otrzymasz pełne danie, do którego nie potrzeba już żadnych innych dodatków.
Skrzydełko czy nóżka?
Szybszym sposobem na złocistego kurczaka jest pieczenie wybranych jego porcji, udek, piersi czy skrzydełek. Mięso pieczone z kością będzie bardziej soczyste, trudniej je wysuszyć, a poza tym doskonale nadaje się nie tylko do pieczenia w piekarniku, ale także na grillu. Rumiane skrzydełka w miodowej bejcy będą pyszną alternatywą dla kiełbasek czy karkówki, zwłaszcza dla osób, które wolą białe mięso. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary, będą także urozmaiceniem większego grillowego menu. Żeby odpowiednio się zarumieniły, podczas pieczenia smaruj je bejcą z miodu, oleju i przyprawy do kurczaka. Dla osób, które lubią mniejsze porcje mięsa, dobrą propozycją będą też złociste pałeczki z kurczaka. Piecz je pod przykryciem, by mięso nie wyschło, a przed wyjęciem z piekarnika, odsłoń folię, by skórka zyskała złoty kolor. Prosta marynata na bazie przypraw i oliwy również pozwoli na uzyskanie pięknie zarumienionej skórki. Dobrym przykładem są pieczone udka w stylu śródziemnomorskim. Upiecz je z papryką i dopraw sokiem z cytryny. Również piersi z kurczaka można przyrządzić tak, by nabrały apetycznego koloru. Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą to połączenie złocistego kurczaka z pysznym sosem. Łatwo dodać mu wyrazistości, używając chili albo jalapeño.
Kurczak z owocami
Mięso z kurczaka, tak jak inne mięsa drobiowe, dobrze pasuje do owoców. To połączenie nie tylko smaczne, ale i wspaniale prezentujące się na talerzu. Złocisty kurczak będzie świetnie wyglądał podany z żółtymi lub pomarańczowymi owocami. Dobrym przykładem są szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń. Będą się nadawać do przyrządzenia na grillu oraz w piekarniku – w tym drugim przypadku warto upiec je przykryte folią i odkryć ją dopiero pod koniec pieczenia. Żeby były bardziej delikatne, zamarynuj je wcześniej w jogurcie oraz przyprawie, która nada im jasnobrązowego koloru. Rumiane mięso można uzyskać także dzięki glazurze. Popularna polewa urozmaicona owocami? To doskonały pomysł. Udka w ananasowej glazurze będą dobrym obiadem nie tylko latem. Ich słodycz przełamuje sos czosnkowy. Dla osób lubiących cytrusowe aromaty, godne polecenia są pałki z kurczaka z cytryną i miodem. Korzenny smak przypraw podkreślisz w nich skórką z cytryny. Dobrze będzie komponowała się także odrobina świeżo startego kłącza imbiru. Cząstki owoców dodane do mięsa sprawią, że potrawa zyska wyrazisty smak. Jej kwaskowatość przełamie miód dodany do marynaty, która nada potrawie złocistego koloru.
Jest dużo sposobów na to, by upiec złocistego kurczaka. Pieczenie bez przykrycia, polewanie wodą, odkrywanie folii spożywczej kilkanaście minut przed wyjęciem z piekarnika, odpowiednio przygotowana marynata, glazura, a przede wszystkim dobra przyprawa. Wypróbuj różne tajniki przyrządzania złocistego kurczaka i znajdź swój ulubiony!