Pałki kurczaka z cytryną i miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki kurczaka z cytryną i miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
186 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

724 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce pomieszaj startą skórkę z cytryny, miód, ketchup, drobno posiekany tymianek. Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego i całe opakowanie Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że upieczone udka nabiorą delikatnie korzennego smaku i będą bardzo soczyste.

Pałki kurczaka z cytryną i miodem - Krok 1

Krok 2

Natrzyj udka marynatą i pozostaw je w niej przez co najmniej przez 6 godzin.

Pałki kurczaka z cytryną i miodem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Na kurczaka poukładaj segmenty cytryny. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu pieczenia obróć pałki na drugą stronę, tak aby równomiernie się upiekły i aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie temperaturę pieczenia podnieś do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut.

Pałki kurczaka z cytryną i miodem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Udka podawaj z pieczonymi ziemniakami.

3

Opinie o przepisie

  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka , 13.04.2019

    dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 17.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Twardokęs

    Agnieszka Twardokęs , 29.08.2016

    Ja tak często robię! Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki kurczaka z cytryną i miodemPałki kurczaka z cytryną i miodem

Połączenie miodu i cytryny jest bardzo popularne i bardzo smaczne. Słodycz miodu zostaje przełamana kwaśnym sokiem z owocu, dzięki czemu mieszanka zyskuje ciekawy posmak. Dobrze sprawdza się nie tylko w napojach, ale także jako marynata do mięs. Pałki kurczaka z cytryną i miodem to świetny sposób na prosty obiad. Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować marynatę, tak by mięso zdążyło przejść jej smakiem. Do przypraw dodaj miód, skórkę z cytryny oraz ketchup. Wymieszaj i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Po kilku godzinach wyłóż je na blaszkę i obłóż kawałkami cytryny. Cytrynę zastąpisz ewentualnie limonką, pamiętaj jednak, że limonka jest mniej kwaśna, więc należy użyć jej nieco więcej. Pałki kurczaka z cytryną i miodem podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, pieczonymi ziemniakami albo frytkami. Sprawdzi się także klasyczne ziemniaczane purée, do tego ulubiona sałatka, i obiad będzie gotowy. Sprawdź przepis i upiecz kurczaka. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę w piekarniku tak, by mięso zyskało chrupiącą skórkę.