
Składniki
700 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce pomieszaj startą skórkę z cytryny, miód, ketchup, drobno posiekany tymianek. Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego i całe opakowanie Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że upieczone udka nabiorą delikatnie korzennego smaku i będą bardzo soczyste.

Krok 2
Natrzyj udka marynatą i pozostaw je w niej przez co najmniej przez 6 godzin.

Krok 3
Po tym czasie mięso ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Na kurczaka poukładaj segmenty cytryny. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu pieczenia obróć pałki na drugą stronę, tak aby równomiernie się upiekły i aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie temperaturę pieczenia podnieś do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut.


Dobra rada:
Udka podawaj z pieczonymi ziemniakami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pałki kurczaka z cytryną i miodem
Połączenie miodu i cytryny jest bardzo popularne i bardzo smaczne. Słodycz miodu zostaje przełamana kwaśnym sokiem z owocu, dzięki czemu mieszanka zyskuje ciekawy posmak. Dobrze sprawdza się nie tylko w napojach, ale także jako marynata do mięs. Pałki kurczaka z cytryną i miodem to świetny sposób na prosty obiad. Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować marynatę, tak by mięso zdążyło przejść jej smakiem. Do przypraw dodaj miód, skórkę z cytryny oraz ketchup. Wymieszaj i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Po kilku godzinach wyłóż je na blaszkę i obłóż kawałkami cytryny. Cytrynę zastąpisz ewentualnie limonką, pamiętaj jednak, że limonka jest mniej kwaśna, więc należy użyć jej nieco więcej. Pałki kurczaka z cytryną i miodem podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, pieczonymi ziemniakami albo frytkami. Sprawdzi się także klasyczne ziemniaczane purée, do tego ulubiona sałatka, i obiad będzie gotowy. Sprawdź przepis i upiecz kurczaka. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę w piekarniku tak, by mięso zyskało chrupiącą skórkę.