Pałki kurczaka z cytryną i miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki kurczaka z cytryną i miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

521 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce pomieszaj startą skórkę z cytryny, miód, ketchup, drobno posiekany tymianek. Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego i całe opakowanie Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że upieczone udka nabiorą delikatnie korzennego smaku i będą bardzo soczyste.

Pałki kurczaka z cytryną i miodem - Krok 1

Krok 2

Natrzyj udka marynatą i pozostaw je w niej przez co najmniej przez 6 godzin.

Pałki kurczaka z cytryną i miodem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Na kurczaka poukładaj segmenty cytryny. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu pieczenia obróć pałki na drugą stronę, tak aby równomiernie się upiekły i aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie temperaturę pieczenia podnieś do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut.

Pałki kurczaka z cytryną i miodem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Udka podawaj z pieczonymi ziemniakami.

3

Opinie o przepisie

  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka , 13.04.2019

    dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 17.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Twardokęs

    Agnieszka Twardokęs , 29.08.2016

    Ja tak często robię! Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki kurczaka z cytryną i miodemPałki kurczaka z cytryną i miodem

Połączenie miodu i cytryny jest bardzo popularne i bardzo smaczne. Słodycz miodu zostaje przełamana kwaśnym sokiem z owocu, dzięki czemu mieszanka zyskuje ciekawy posmak. Dobrze sprawdza się nie tylko w napojach, ale także jako marynata do mięs. Pałki kurczaka z cytryną i miodem to świetny sposób na prosty obiad. Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować marynatę, tak by mięso zdążyło przejść jej smakiem. Do przypraw dodaj miód, skórkę z cytryny oraz ketchup. Wymieszaj i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Po kilku godzinach wyłóż je na blaszkę i obłóż kawałkami cytryny. Cytrynę zastąpisz ewentualnie limonką, pamiętaj jednak, że limonka jest mniej kwaśna, więc należy użyć jej nieco więcej. Pałki kurczaka z cytryną i miodem podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, pieczonymi ziemniakami albo frytkami. Sprawdzi się także klasyczne ziemniaczane purée, do tego ulubiona sałatka, i obiad będzie gotowy. Sprawdź przepis i upiecz kurczaka. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę w piekarniku tak, by mięso zyskało chrupiącą skórkę.