Z jakimi składnikami łączyć szpinak? Z takimi, które są bardziej wyraziste w smaku. Pasują do niego owoce, np. cytrusy, suszona żurawina, mango i truskawki (polecam sałatki ze szpinaku i owoców – przepisy podam w kolejnym wpisie na blogu).
Smak szpinaku świetnie uzupełniają też orzechy, np. włoskie, piniowe, migdały. Jednym z idealnych połączeń moim zdaniem jest szpinak, czosnek i ostra papryczka.
Kiedy chcę wyjątkowo zacząć niedzielny poranek, dla całej rodziny na śniadanie przygotowuję jajka po florencku czyli jajka w koszulkach podawane na szpinaku. Wyglądają elegancko i równie dobrze smakują! Przygotowanie zajmie Wam chwilę, jeśli macie gotowy sos holenderski (można go kupić w torebce lub w małych kartonikach).
Oto mój przepis na to klasyczne danie wraz z dokładnymi wskazówkami, jak ugotować jajka w koszulkach. Kluczowe dla tego dania jest użycie bardzo świeżych jajek i zakwaszenie wody do gotowania (octem lub sokiem z cytryny).
Jajka w koszulkach Remo Waldera
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
4 bardzo świeże jajka
400 g szpinaku
4 tosty lub kromki opieczonego chleba
Sos holenderski przyrządzony wg przepisu (http://www.przepisy.pl/przepis/kremowy-sos-holenderski)
Margaryna 1 łyżka stołowa
Gałka muszkatołowa
Pieprz
Woda i ocet do przygotowania jajek
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż porcje tostów lub kromek opieczonego chleba.
Szpinak duś przez 5-7 minut na patelni na margarynie, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem. Szpinak rozłóż równomiernie na tostach.
Przygotuj sos holenderski wg przepisu
Przygotuj jajka w koszulkach: w szerokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu i zmniejsz ogień tak, bo woda lekko bulgotała.
Pojedynczo, powoli i bardzo ostrożnie wbij do wody jajka i gotuj je przez 3 minuty, następnie delikatnie wyjmij je łyżką cedzakową.
Jajka ułóż na szpinaku, polej sosem holenderskim i wstaw na 2 minuty do piekarnika z włączoną funkcją grill. Jeśli nie masz takiej funkcji w piecu, wstaw danie na 2-3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C.
Wyjmij z pieca i ostrożnie przełóż na talerze. Od razu podawaj.
To królewskie w smaku, sycące danie da Wam energię na cały dzień!
A teraz zapraszam na szpinakowe sałatki z owocami – do zobaczenia w kolejnym wpisie!
Komentarze (0)