Kremowy sos holenderski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowy sos holenderski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szklanka

150 mililitrów

0.2 sztuki

1 szczypta

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion Knorr zagrzej z winem.

Krok 2

Masło utrzyj z żółtkami. Ubijaj w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.

Krok 3

Powoli dolewaj bulion Knorr z winem, dopraw. Dodaj sok z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowy sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Burgery z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowy sos holenderskiKremowy sos holenderski

Sos holenderski jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który uatrakcyjni smak wielu dań. Zwykle podaje się z nim szparagi (grillowane lub gotowane), delikatne ryby czy jajka (gotowane lub smażone na miękko). Jego bazę stanowią żółtka i tłuszcz, które należy starannie ubić w kąpieli wodnej: w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie powoli dodawaj bulion na włoszczyźnie i wytrawne białe wino. Użycie soku z cytryny sprawi, że gotowy sos będzie miał jaśniejszą barwę. Jego podstawowa wersja jest dobrą bazą do przygotowania innych rodzajów sosów, np. bearneńskiego lub muślinowego. Pierwszy z nich, nazywany we Francji sauce béarnaise, powstaje poprzez dodanie estragonu. Ten dodatkowy składnik sprawia, że będzie świetnie komponować się z chateaubriand, czyli francuskim grubym befsztykiem lub stekami z mięsa wołowego. Z kolei do sosu muślinowego dodaje się niesłodzoną bitą śmietanę, której użycie sprawia, że jest on jeszcze bardziej kremowy. Będzie pasował np. do ugotowanego kalafiora. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.