
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
30 gramów
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść tłuszcz. Dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy, ketchup i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź w litrze wody.
Krok 2
Dodaj bulion i zagotuj.
Krok 3
Cebulę nakrój, naszpikuj liściem laurowym i goździkami, po czym dodaj do sosu. Ugotuj i wyjmij.
Krok 4
Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i sosem Worcester. Zalej nim zapiekankę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej