Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

30 gramów

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść tłuszcz. Dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy, ketchup i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź w litrze wody.

Krok 2

Dodaj bulion i zagotuj.

Krok 3

Cebulę nakrój, naszpikuj liściem laurowym i goździkami, po czym dodaj do sosu. Ugotuj i wyjmij.

Krok 4

Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i sosem Worcester. Zalej nim zapiekankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zakwas buraczany
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej