Sałatka z wędzonej makreli z serem feta i tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z makrelą

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

3

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

30 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatą lodową pokroić. Pomidory pokroić w dużą kostkę, a fetę na kawałki. Sałatę i pomidory wrzucić do miski i wymieszać.

Krok 2

Makrelę obrać, podzielić na kawałki. Wyłożyć na sałatę, na wierzch poukładać kawałki, fety.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszać z jogurtem i majonezem. Polać sałatkę, posypać grzankami i posiekanym tymiankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z makrelą Sałatka z makrelą

Sałatka z makrelą to propozycja, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Kompozycja takich składników jak: świeże warzywa, wędzona makrela i ser feta sprawia, że danie wygląda bardzo apetycznie i równie dobrze smakuje. Na liście składników, niezbędnych do przygotowania sałatki, oprócz tych głównych, nie powinno zabraknąć także majonezu, jogurtu naturalnego oraz sosu sałatkowego. Przygotujesz z nich dressing o wyrazistym, ziołowym smaku, a paprykowymi grzankami posypiesz sałatkę. Do wymienionych w przepisie sezonowych warzyw warto dodać także świeżego ogórka. Sałatę lodową natomiast możesz zastąpić mieszanką sałat lub opcjonalnie zrezygnować z tego składnika. Robiąc sałatkę, pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu wędzonej makreli ze skóry i ości. Składniki układaj w półmisku warstwowo. Po przygotowaniu odstaw do lodówki w celu połączenia smaków. Przed podaniem całość udekoruj świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Skosztuj tej potrawy i przekonaj się o jej walorach smakowych. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o sałatce z makrelą.