Sałatka z wędzonej makreli z serem feta i tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z makrelą

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

5

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

30 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatą lodową pokroić. Pomidory pokroić w dużą kostkę, a fetę na kawałki. Sałatę i pomidory wrzucić do miski i wymieszać.

Krok 2

Makrelę obrać, podzielić na kawałki. Wyłożyć na sałatę, na wierzch poukładać kawałki, fety.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszać z jogurtem i majonezem. Polać sałatkę, posypać grzankami i posiekanym tymiankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z makrelą Sałatka z makrelą

Sałatka z makrelą to propozycja, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Kompozycja takich składników jak: świeże warzywa, wędzona makrela i ser feta sprawia, że danie wygląda bardzo apetycznie i równie dobrze smakuje. Na liście składników, niezbędnych do przygotowania sałatki, oprócz tych głównych, nie powinno zabraknąć także majonezu, jogurtu naturalnego oraz sosu sałatkowego. Przygotujesz z nich dressing o wyrazistym, ziołowym smaku, a paprykowymi grzankami posypiesz sałatkę. Do wymienionych w przepisie sezonowych warzyw warto dodać także świeżego ogórka. Sałatę lodową natomiast możesz zastąpić mieszanką sałat lub opcjonalnie zrezygnować z tego składnika. Robiąc sałatkę, pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu wędzonej makreli ze skóry i ości. Składniki układaj w półmisku warstwowo. Po przygotowaniu odstaw do lodówki w celu połączenia smaków. Przed podaniem całość udekoruj świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Skosztuj tej potrawy i przekonaj się o jej walorach smakowych. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o sałatce z makrelą.