Sałatka z wędzonej makreli z serem feta i tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z makrelą

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

5

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

30 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatą lodową pokroić. Pomidory pokroić w dużą kostkę, a fetę na kawałki. Sałatę i pomidory wrzucić do miski i wymieszać.

Krok 2

Makrelę obrać, podzielić na kawałki. Wyłożyć na sałatę, na wierzch poukładać kawałki, fety.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszać z jogurtem i majonezem. Polać sałatkę, posypać grzankami i posiekanym tymiankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z makrelą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z makrelą Sałatka z makrelą

Sałatka z makrelą to propozycja, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Kompozycja takich składników jak: świeże warzywa, wędzona makrela i ser feta sprawia, że danie wygląda bardzo apetycznie i równie dobrze smakuje. Na liście składników, niezbędnych do przygotowania sałatki, oprócz tych głównych, nie powinno zabraknąć także majonezu, jogurtu naturalnego oraz sosu sałatkowego. Przygotujesz z nich dressing o wyrazistym, ziołowym smaku, a paprykowymi grzankami posypiesz sałatkę. Do wymienionych w przepisie sezonowych warzyw warto dodać także świeżego ogórka. Sałatę lodową natomiast możesz zastąpić mieszanką sałat lub opcjonalnie zrezygnować z tego składnika. Robiąc sałatkę, pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu wędzonej makreli ze skóry i ości. Składniki układaj w półmisku warstwowo. Po przygotowaniu odstaw do lodówki w celu połączenia smaków. Przed podaniem całość udekoruj świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Skosztuj tej potrawy i przekonaj się o jej walorach smakowych. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o sałatce z makrelą.