
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
30 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatą lodową pokroić. Pomidory pokroić w dużą kostkę, a fetę na kawałki. Sałatę i pomidory wrzucić do miski i wymieszać.
Krok 2
Makrelę obrać, podzielić na kawałki. Wyłożyć na sałatę, na wierzch poukładać kawałki, fety.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszać z jogurtem i majonezem. Polać sałatkę, posypać grzankami i posiekanym tymiankiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makrelą
Sałatka z makrelą to propozycja, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Kompozycja takich składników jak: świeże warzywa, wędzona makrela i ser feta sprawia, że danie wygląda bardzo apetycznie i równie dobrze smakuje. Na liście składników, niezbędnych do przygotowania sałatki, oprócz tych głównych, nie powinno zabraknąć także majonezu, jogurtu naturalnego oraz sosu sałatkowego. Przygotujesz z nich dressing o wyrazistym, ziołowym smaku, a paprykowymi grzankami posypiesz sałatkę. Do wymienionych w przepisie sezonowych warzyw warto dodać także świeżego ogórka. Sałatę lodową natomiast możesz zastąpić mieszanką sałat lub opcjonalnie zrezygnować z tego składnika. Robiąc sałatkę, pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu wędzonej makreli ze skóry i ości. Składniki układaj w półmisku warstwowo. Po przygotowaniu odstaw do lodówki w celu połączenia smaków. Przed podaniem całość udekoruj świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Skosztuj tej potrawy i przekonaj się o jej walorach smakowych. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o sałatce z makrelą.