Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)
łatwe
353 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
100 gramów
3 sztuki
100 gramów
2 łyżki
2 sztuki
100 mililitrów
200 mililitrów
sos miodowy:
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i żył, a następnie rozklep na cienkie płaty.

Krok 2
Jajka połącz z mlekiem i dodaj przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie rozmieszaj. Przyprawa wymieszana z jajkami równomiernie rozprowadzi się na kotlety podbijając ich smak.

Krok 3
Rozklepane mięso oprósz najpierw w mące. Następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej pomieszanej z czerstwą bułką pokrojoną w kostkę.

Krok 4
Na rozgrzany na patelni tłuszcz do smażenia. wyłóż kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Na koniec kotlety ułóż na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Krok 5
W misce połącz musztardę z miodem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny oraz z posiekanym koperkiem.


Dobra rada:
Gotowe kotlety smaż na Ramie „Smaż jak szef kuchni”. Nabiorą wtedy maślanego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)
Sznycel w sosie miodowym (tzw. ministerski) to dobra alternatywa dla klasycznego schabowego. Przyrządź go z mięsa z szynki wieprzowej – będzie delikatniejszy. Sprawdzi się również cielęcina. Mięso podziel na kawałki i dokładnie rozbij. Jajka połącz z mlekiem i przyprawą do mięsa. Kotlety obtaczaj w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej. Dodaj do niej czerstwą bułkę pokrojoną w drobną kostkę – dzięki temu panierka będzie bardziej wyrazista i chrupka. Spróbuj wykorzystać bułkę typu panko. To panierka stosowana do potraw japońskich. Ma duże, wyraziste płatki i pozostaje chrupiąca dłużej niż klasyczna bułka tarta. Kotlety smaż, aż zyskają złocisty kolor. Podawaj je z sosem miodowym, który przyrządzisz, łącząc ze sobą miód, musztardę dijon, sok z cytryny oraz koperek. Do przygotowania sosu sprawdzi się właściwie każdy rodzaj miodu. Podawaj go w niewielkich, pojedynczych miseczkach, tak by każdy mógł nałożyć sobie porcję według uznania. Do sznycla w sosie pasuje dodatek ziemniaków i surówki np. z białej kapusty. Spróbuj!