Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

600 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

100 mililitrów

3 sztuki

sos miodowy:

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i żył, a następnie rozklep na cienkie płaty.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 1

Krok 2

Jajka połącz z mlekiem i dodaj przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie rozmieszaj. Przyprawa wymieszana z jajkami równomiernie rozprowadzi się na kotlety podbijając ich smak.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 2

Krok 3

Rozklepane mięso oprósz najpierw w mące. Następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej pomieszanej z czerstwą bułką pokrojoną w kostkę.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzany na patelni tłuszcz do smażenia. wyłóż kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Na koniec kotlety ułóż na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 4

Krok 5

W misce połącz musztardę z miodem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny oraz z posiekanym koperkiem.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe kotlety smaż na Ramie „Smaż jak szef kuchni”. Nabiorą wtedy maślanego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)

Sznycel w sosie miodowym (tzw. ministerski) to dobra alternatywa dla klasycznego schabowego. Przyrządź go z mięsa z szynki wieprzowej – będzie delikatniejszy. Sprawdzi się również cielęcina. Mięso podziel na kawałki i dokładnie rozbij. Jajka połącz z mlekiem i przyprawą do mięsa. Kotlety obtaczaj w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej. Dodaj do niej czerstwą bułkę pokrojoną w drobną kostkę – dzięki temu panierka będzie bardziej wyrazista i chrupka. Spróbuj wykorzystać bułkę typu panko. To panierka stosowana do potraw japońskich. Ma duże, wyraziste płatki i pozostaje chrupiąca dłużej niż klasyczna bułka tarta. Kotlety smaż, aż zyskają złocisty kolor. Podawaj je z sosem miodowym, który przyrządzisz, łącząc ze sobą miód, musztardę dijon, sok z cytryny oraz koperek. Do przygotowania sosu sprawdzi się właściwie każdy rodzaj miodu. Podawaj go w niewielkich, pojedynczych miseczkach, tak by każdy mógł nałożyć sobie porcję według uznania. Do sznycla w sosie pasuje dodatek ziemniaków i surówki np. z białej kapusty. Spróbuj!