Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

100 mililitrów

200 mililitrów

sos miodowy:

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i żył, a następnie rozklep na cienkie płaty.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 1

Krok 2

Jajka połącz z mlekiem i dodaj przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie rozmieszaj. Przyprawa wymieszana z jajkami równomiernie rozprowadzi się na kotlety podbijając ich smak.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 2

Krok 3

Rozklepane mięso oprósz najpierw w mące. Następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej pomieszanej z czerstwą bułką pokrojoną w kostkę.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzany na patelni tłuszcz do smażenia. wyłóż kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Na koniec kotlety ułóż na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 4

Krok 5

W misce połącz musztardę z miodem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny oraz z posiekanym koperkiem.

Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe kotlety smaż na Ramie „Smaż jak szef kuchni”. Nabiorą wtedy maślanego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)Sznycel w sosie miodowym (tzw. Ministerski)

Sznycel w sosie miodowym (tzw. ministerski) to dobra alternatywa dla klasycznego schabowego. Przyrządź go z mięsa z szynki wieprzowej – będzie delikatniejszy. Sprawdzi się również cielęcina. Mięso podziel na kawałki i dokładnie rozbij. Jajka połącz z mlekiem i przyprawą do mięsa. Kotlety obtaczaj w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej. Dodaj do niej czerstwą bułkę pokrojoną w drobną kostkę – dzięki temu panierka będzie bardziej wyrazista i chrupka. Spróbuj wykorzystać bułkę typu panko. To panierka stosowana do potraw japońskich. Ma duże, wyraziste płatki i pozostaje chrupiąca dłużej niż klasyczna bułka tarta. Kotlety smaż, aż zyskają złocisty kolor. Podawaj je z sosem miodowym, który przyrządzisz, łącząc ze sobą miód, musztardę dijon, sok z cytryny oraz koperek. Do przygotowania sosu sprawdzi się właściwie każdy rodzaj miodu. Podawaj go w niewielkich, pojedynczych miseczkach, tak by każdy mógł nałożyć sobie porcję według uznania. Do sznycla w sosie pasuje dodatek ziemniaków i surówki np. z białej kapusty. Spróbuj!