• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Magazyn
  • Czas na piknik
  • Oryginalne kanapki, niecodzienne dodatki

Oryginalne kanapki, niecodzienne dodatki

Kanapka to dla Ciebie najczęściej kromka chleba z serem, szynką i pomidorem? Jeśli taki obraz rodzi się w Twojej głowie na myśl o tej przekąsce, sprawdź, jakie oryginalne kanapki można przygotować na różne okazje. Daj się ponieść kulinarnej fantazji!

Oryginalne kanapki – nie tylko na śniadanie

Obok jajecznicy czy płatków owsianych, kanapki niepodzielnie królują podczas śniadań w różnych miejscach na świecie, także w Polsce. Jedną z ich zalet jest to, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Tego typu przekąski, zazwyczaj pełne niecodziennych dodatków, świetnie sprawdzają się również podane na przyjęciu jako przystawka. Niewielkie, kolorowe, dekoracyjne – zwane są też tartinkami. Jakie składniki warto do nich dodać, oprócz efektownie ułożonych plastrów łososia czy kremowego serka śmietankowego? Wzbogać je m.in. chrupiącymi i słodkimi dodatkami, jak w przepisie na kanapkę z pumpernikla z dodatkiem fig i migdałów. Wspaniale będą komponowały się z kozim serem oraz słodkawym pieczonym burakiem. Jeśli natomiast szukasz sposobu na oryginalną kanapkę, ale bez słodkich akcentów, przygotuj kanapkę z pieczoną papryką i anchois. Delikatne w smaku warzywo doskonale zrównoważy słoną fetę, anchois oraz pikantną rukolę.

Oryginalnie i lokalnie

Oryginalne kanapki to nie tylko te z anchois, figami czy białymi truflami. Warto wykorzystać do nich również dobrze znane składniki, które zazwyczaj serwuje się w inny sposób. Znakomitym przykładem jest burak. To warzywo często podawane do mięs, sałatek czy zup, może być też wyśmienitą bazą pasty kanapkowej. Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli, udekorowane kiełkami i orzeszkami pinii (zamiast nich sprawdzą się opcjonalnie pestki słonecznika), to przekąska prosta i jednocześnie efektowna, wyróżniająca się wyrazistym kolorem. Innym warzywem, które nieco rzadziej dodaje się do kanapek, jest cukinia. Wykorzystywana najczęściej do faszerowania, smażenia placków albo ratatouille, wspaniale pasuje również do pieczywa – kanapki z kozim serem i cukinią są tego dobrym przykładem. Przygotuj z plastrów cukinii roladki i ułóż je na pieczywie. Nadziej je miękkim serem, burakami i chrupiącymi orzechami włoskimi. Jakie jeszcze produkty mogą znaleźć się na kanapce? Oprócz warzyw, sięgnij po owoce, nie tylko w formie konfitur, ale i świeże, jak w wybornej kanapce z gorgonzolą i gruszką.

Ciekawe pasty do kanapek

Znakomite pasty kanapkowe przygotujesz na wiele sposobów – z twarożku, makreli, awokado. Jeśli szukasz przepisów na modne pasty, zainspiruj się kuchnią śródziemnomorską i zaserwuj oryginalne kanapki z tapenadą z czarnych oliwek, czyli wyrazistą pastą doprawioną czosnkiem oraz kaparami. Podaj ją na grzankach z żółtym serem, a jeśli chcesz, by wyglądały bardziej apetycznie, udekoruj je natką pietruszki. Wolisz gęste pasty o gładkiej konsystencji? W takim razie przygotuj pastę z ciecierzycy z pomidorami i kaparami. Ciecierzyca ma łagodny, lekko orzechowy posmak, więc dopraw ją chili oraz sezamową tahini. Żeby oryginalne kanapki były bardziej dekoracyjne, porcje pasty nakładaj na sparzone liście młodego szpinaku. Do przyrządzenia past świetnie nadawać się będą także grillowane warzywa, takie jak bakłażan i papryka.

Przygotowanie oryginalnych kanapek może być rewelacyjną zabawą i okazją do poznawania nowoczesnych połączeń smakowych. Szukaj inspiracji w kuchniach świata i nie bój się eksperymentować. Łącz słodkie owoce oraz grillowane warzywa z pikantnymi kiełkami i chrupiącymi orzechami. Niech oryginalne kanapki na dobre zagoszczą w Twoim popisowym menu.

Zobacz także:

7 prostych przepisów z fasolką szparagową
7 prostych przepisów z fasolką szparagową
Sałatki na upalny dzień
Sałatki na upalny dzień
Ciasta z truskawkami
Ciasta z truskawkami

Może Cię zainteresować:

Sezon na czereśnie
Menu na grilla
Dodatki do lodów – z czym łączyć letnie desery?
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby