Oryginalne kanapki – nie tylko na śniadanie
Obok jajecznicy czy płatków owsianych, kanapki niepodzielnie królują podczas śniadań w różnych miejscach na świecie, także w Polsce. Jedną z ich zalet jest to, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Tego typu przekąski, zazwyczaj pełne niecodziennych dodatków, świetnie sprawdzają się również podane na przyjęciu jako przystawka. Niewielkie, kolorowe, dekoracyjne – zwane są też tartinkami. Jakie składniki warto do nich dodać, oprócz efektownie ułożonych plastrów łososia czy kremowego serka śmietankowego? Wzbogać je m.in. chrupiącymi i słodkimi dodatkami.
Oryginalnie i lokalnie
Oryginalne kanapki to nie tylko te z anchois, figami czy białymi truflami. Warto wykorzystać do nich również dobrze znane składniki, które zazwyczaj serwuje się w inny sposób. Znakomitym przykładem jest burak. To warzywo często podawane do mięs, sałatek czy zup, może być też wyśmienitą bazą pasty kanapkowej. Innym warzywem, które nieco rzadziej dodaje się do kanapek, jest cukinia. Wykorzystywana najczęściej do faszerowania, smażenia placków albo ratatouille, wspaniale pasuje również do pieczywa. Przygotuj z plastrów cukinii roladki i ułóż je na pieczywie. Nadziej je miękkim serem, burakami i chrupiącymi orzechami włoskimi. Jakie jeszcze produkty mogą znaleźć się na kanapce? Oprócz warzyw, sięgnij po owoce, nie tylko w formie konfitur, ale i świeże.
Ciekawe pasty do kanapek
Znakomite pasty kanapkowe przygotujesz na wiele sposobów – z twarożku, makreli, awokado. Wolisz gęste pasty o gładkiej konsystencji? W takim razie przygotuj pastę z ciecierzycy. Ciecierzyca ma łagodny, lekko orzechowy posmak, więc dopraw ją chili oraz sezamową tahini. Żeby oryginalne kanapki były bardziej dekoracyjne, porcje pasty nakładaj na sparzone liście młodego szpinaku. Do przyrządzenia past świetnie nadawać się będą także grillowane warzywa, takie jak bakłażan i papryka.
Przygotowanie oryginalnych kanapek może być rewelacyjną zabawą i okazją do poznawania nowoczesnych połączeń smakowych. Szukaj inspiracji w kuchniach świata i nie bój się eksperymentować. Łącz słodkie owoce oraz grillowane warzywa z pikantnymi kiełkami i chrupiącymi orzechami. Niech oryginalne kanapki na dobre zagoszczą w Twoim popisowym menu.