Chlebek bananowy z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebek bananowy z truskawkami

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

4

heart
108 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

10 mililitrów

50 gramów

3 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany, jajko, syrop, cynamon i ekstrakt zmiksuj na gładką masę.

Krok 2

W rondelku rozpuść masło.

Krok 3

Następnie ubij białka na sztywną pianę.

Krok 4

W między czasie do gładkiej masy dodaj mąkę, masło i proszek do pieczenia.

Krok 5

Dokładnie wymieszaj powstałą masę.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180° C.

Krok 7

Do masy pomalutku dodawaj po łyżce pianę i mieszaj bardzo powoli.

Krok 8

Na górę połóż pokrojone truskawki.

Krok 9

Chlebek piecz ok. 35 minut, zostaw go później w wyłączonym piekarniku na ok. 1 h.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebek bananowy z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebek bananowy z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebek bananowy z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebek bananowy z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebek bananowy z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebek bananowy z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebek bananowy z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebek bananowy z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej