Co zamiast amaretto do tiramisu?

Tiramisu to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, składający się z puszystego kremu, gorzkiej czekolady oraz biszkoptów nasączonych mocnym espresso lub likierem, podkreślającym smak i aromat dania. Chcecie się dowiedzieć, co zamiast amaretto do tiramisu sprawdzi się najlepiej? Przychodzimy z pomocą!

Tiramisu – deser wyjątkowy

Puszysty krem otulający kawałki biszkoptu nasączone espresso lub likierem i posypane drobno zmielonym kakao – przepis na ten wyjątkowy deser jest znany każdemu, kto przepada za smakiem kawy oraz idealnie kremowego serka mascarpone. Uważa się, że włoskie tiramisu powstało i po raz pierwszy zostało zaserwowane we Włoszech w latach 70. XX wieku, gdzie od razu stało się jednym z najpopularniejszych deserów tego kraju. Obecnie przysmak ten serwowany jest po silnym schłodzeniu i najczęściej z dodatkiem ulubionej kawy. W niektórych rejonach Włoch podczas letnich upałów tiramisu spożywa się jako drugie śniadanie.

Ile amaretto do tiramisu?

Recepturę na tiramisu możecie znaleźć wśród przepisów na ciasta bez pieczenia, a samo przygotowanie efektownie prezentującego się deseru jest bardzo proste i mało czasochłonne. Najczęściej utarte na parze z cukrem pudrem żółtka łączy się w jednolitą masę z serkiem mascarpone i ubitymi na sztywną pianę białkami. Gotowa masa przekładana jest biszkoptami moczonymi przez 2-3 sekundy w 200 ml espresso zmieszanym z wybranym likierem (około kieliszka). Zwykle do roztworu dodaje się likier wytwarzany z migdałów, jednak nie zawsze znajdziecie go w najbliższym sklepie. Co można dodać do tiramisu zamiast amaretto? Czy jest jakiś zamiennik aromatycznego składnika włoskiego deseru?

Co zamiast amaretto do tiramisu? Najlepsze zamienniki

Macie ochotę przygotować wyjątkowy deser, ale nie wiecie, jaki alkohol do tiramisu zamiast amaretto odpowiednio się sprawdzi? Najlepiej znaleźć zamiennik zbliżony smakiem do tego znanego niemal na całym świecie likieru. Amaretto to pochodzący z Włoch napój alkoholowy wytwarzany na bazie migdałów lub innych pestek (brzoskwiń, moreli, wiśni), ziół, wanilii oraz destylatu winnego. Ta wyjątkowa mieszanka składników sprawia, że sprzedawany w prostokątnych butelkach likier charakteryzuje się lekką goryczką oraz przyjemnym migdałowym zapachem. Dlatego właśnie jest częstym dodatkiem do drinków, kaw, ciast i serwowanych na zimno deserów. Jednak zamiast amaretto do tiramisu można dodać inne napoje, takie jak:

  • Marsala – słodkie, białe lub czerwone wino o smaku dobrze komponującym się z biszkoptem i kawą.
  • Rum kawowy – dodany w niewielkiej ilości do kawy nada biszkoptom przyjemnego aromatu i lekko goryczkowego posmaku.
  • Likier kawowy – np. Kahlua, w tiramisu sprawi, że nuta kawy będzie bardziej intensywna.
  • Likier orzechowy – np. Frangelico, świetnie się łączy z resztą składników deseru, nadając mu przyjemnego, orzechowego smaku.
  • Brandy, czysta wódka – również mogą być zamiennikami amaretto, ale należy bardzo uważać z ilością, by nie zdominowały smaku całego deseru.
  • Likier kokosowy – dodany do tiramisu nada deserowi przyjemnie egzotycznej nuty.

Bezalkoholowe zamienniki amaretto

Jeśli nie macie pomysłu na to, co zamiast amaretto do tiramisu będzie najlepszym wyborem, postawcie na dodatki, które nie tylko świetnie podkreślą delikatny smak, ale dodatkowo nie zwierają alkoholu:

Syrop migdałowy – doda deserowi tak pasującemu do kawy orzechowego smaku i więcej słodyczy.

Olejek migdałowy – używany zazwyczaj do ciast jest świetnym zamiennikiem amaretto. Wystarczy wlać do kawy 2-3 krople, aby zamaczane w niej biszkopty pachniały migdałami.

Syrop kokosowy – podobnie jak likier nada tiramisu egzotycznego charakteru.

Pyszne desery z włoskim likierem

Każdy, kto wie, co z tiramisu zamiast amaretto najlepiej wydobędzie smak puszystego deseru, zapewne pokusi się o przygotowanie tego dania na różne sposoby. Jeśli jednak włoski likier okaże się najlepszym dodatkiem, warto przygotować na jego bazie również i inne wyśmienite przysmaki, takie jak efektowny makowiec japoński z jabłkami, chrupiące włoskie ciasteczka amaretti albo – doskonałe do filiżanki kawy – ciasto cappuccino. Gotowi na samodzielne przyrządzenie pysznego deseru? Do dzieła!