Ratatouille, czyli lato na talerzu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatouille, czyli lato na talerzu

Autor: Foodpornveganstyle

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę siekamy a czosnek wyciskamy. Odstawiamy na bok. Resztę składników kroimy w małą kostkę (bakłażan,cukinia,papryka,pomidory). Najlepsze będą pomidory Lima, są bardziej słodkie i zawierają mniej wody niż inne.

Krok 2

W dużym garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy wszystkie pokrojone warzywa wraz z oberwanymi listkami ziół, octem, cukrem i sokiem z pomarańczy. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie, a woda z pomidorów powinna znacznie się zredukować. Jeśli trzeba gotujemy chwilę dłużej.

Krok 3

Na końcu dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ryżem, kuskusem, makaronem lekką zieloną sałatką lub na chrupiącej bagietce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej