Ratatouille, czyli lato na talerzu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatouille, czyli lato na talerzu

Autor: Foodpornveganstyle

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę siekamy a czosnek wyciskamy. Odstawiamy na bok. Resztę składników kroimy w małą kostkę (bakłażan,cukinia,papryka,pomidory). Najlepsze będą pomidory Lima, są bardziej słodkie i zawierają mniej wody niż inne.

Krok 2

W dużym garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy wszystkie pokrojone warzywa wraz z oberwanymi listkami ziół, octem, cukrem i sokiem z pomarańczy. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie, a woda z pomidorów powinna znacznie się zredukować. Jeśli trzeba gotujemy chwilę dłużej.

Krok 3

Na końcu dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ryżem, kuskusem, makaronem lekką zieloną sałatką lub na chrupiącej bagietce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatouille, czyli lato na talerzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej