Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
2 łyżeczki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę siekamy a czosnek wyciskamy. Odstawiamy na bok. Resztę składników kroimy w małą kostkę (bakłażan,cukinia,papryka,pomidory). Najlepsze będą pomidory Lima, są bardziej słodkie i zawierają mniej wody niż inne.
Krok 2
W dużym garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy wszystkie pokrojone warzywa wraz z oberwanymi listkami ziół, octem, cukrem i sokiem z pomarańczy. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie, a woda z pomidorów powinna znacznie się zredukować. Jeśli trzeba gotujemy chwilę dłużej.
Krok 3
Na końcu dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ryżem, kuskusem, makaronem lekką zieloną sałatką lub na chrupiącej bagietce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej