Jak zmielić migdały w domu bez maszynki?

Sprawdźcie, jak zmielić migdały na mąkę bez użycia specjalnej maszynki do mielenia. Podpowiadamy, jak zmielić migdały bez maszynki w najszybszy sposób.

Jak zmielić migdały w domu?

Do mielenia migdałów zawsze wykorzystujcie nieprażone wysokiej jakości migdały. Urządzenie użyte do mielenia powinno być suche i czyste, by nie zabrudzić mąki. W czym zmielić migdały? Do mielenia możecie wykorzystać blender lub młynek do kawy – zarówno elektryczny, jak i ręczny. Migdały należy miksować nie dłużej niż 30 sekund. Jeśli proces mielenia będzie trwał zbyt długo, zamiast mąki uzyskacie masło migdałowe. Najlepszym sposobem jest mielenie migdałów w sposób pulsacyjny – kilka sekund mielenia i kilka sekund przerwy. Dzięki takiej metodzie temperatura migdałów nie wzrośnie nadmiernie i przez to nie stracą one swojej wartości odżywczej.

Jak zmielić migdały na mączkę migdałową?

Zarówno z całych migdałów, jak i z tych w płatkach możecie uzyskać najwyższej jakości świeżą mąkę migdałową o lekko kremowej barwie. Jak zmielić migdały w najprostszy sposób? Migdały najlepiej mielić w blenderze kielichowym, miksując je tak długo, aż uzyskacie idealnie gładki proszek. Po zmieleniu migdałów należy przesiać mąkę przez drobne sitko, żeby oddzielić większe fragmenty. Niezmielone kawałki migdałów ponownie wrzućcie do kielicha blendera. Świeżą mąkę migdałową możecie wykorzystać do zagęszczania sosów i zup na szybki obiad, do ciast, pizzy, naleśników, placków ziemniaczanych i deserów. Nadmiar mąki może być przez dłuższy czas przechowywany w szczelnie zamkniętym (szklanym lub plastikowym) pojemniku do żywności.