Czy migdały to orzechy? Różnice i podobieństwa

Jasnobrązowa, gorzka skórka otulająca śnieżnobiałe, chrupiące wnętrze o przyjemnym lekko słodkim smaku – migdały całe lub w formie płatków są składnikiem wielu potraw i takich unikalnych deserów jak choćby marcepan. Wiele osób uważa, że ze względu na smak oraz charakterystyczny wygląd migdały należą do rodziny orzechów, ale czy to rzeczywiście jest prawda? Zobaczcie, czy migdały to orzechy!

Skąd się biorą migdały?

Migdałowiec pospolity (śliwa migdał) to dorodny krzew lub niewielkie drzewo należące do rodziny różowatych. Chociaż pochodzi ze Środkowej i Mniejszej Azji, już w czasach starożytnych został rozprzestrzeniony w południowej Europie dzięki Grekom, Rzymianom i Egipcjanom, a od początku XVIII wieku trafił również do Ameryki Północnej. Drzewko migdałowe wytwarza sporo niewielkich owoców o zielonkawej barwie, wewnątrz których znajdują się pestki zwane w handlu migdałami. Na świecie można rozróżnić dwa rodzaje migdałów – jadalne słodkie oraz gorzkie, które są trujące, ponieważ zawierają amigdalinę, z której rozkładu wydziela się niebezpieczny dla zdrowia kwas pruski.

Migdały nie tylko jako przysmak

Migdały znalazły swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w innych dziedzinach życia. Dzięki sporej zawartości witaminy E są częstym dodatkiem do kosmetyków przeciwzmarszczkowych oraz zwiększających elastyczność skóry. Tłoczony na zimno olejek migdałowy zawiera kwas oleinowy i linolowy tworzący ochronną warstwę lipidową na powierzchni włosów oraz paznokci. Ze względu na delikatnie natłuszczające właściwości jest również istotnym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej, w tym również niemowlęcej.

Czy migdały to orzechy?

Łagodny, subtelnie słodki smak migdałów sprawił, że już wiele wieków temu znalazły one szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wyczuć nie tylko w słodkich deserach i ciastach, ale również w wytrawnych daniach oraz przekąskach. Choć botanicznie te niewielkie ziarenka należą do grupy pestkowców, z punktu widzenia kulinarnego (a także w niektórych przepisach prawa) migdał to orzech, dlatego po obraniu z gorzkiej skórki często dodawany jest do bakalii i mieszanek składających się m.in. z różnego rodzaju orzechów, rodzynek oraz suszonych lub kandyzowanych owoców.

A więc czym w końcu są migdały? Czy to orzechy czy nie? Na te pytania najlepiej odpowiedzieć kierując się wiedzą z zakresu biologii. Za orzechy uważa się suchy owoc otoczony twardą skorupką i łuską, kryjącą we wnętrzu pojedyncze nasiono (kasztany, żołędzie, orzechy laskowe). Tymczasem migdał jest wnętrzem pestki owocu (podobnie jak w przypadku brzoskwini lub moreli), z tego powodu nie jest zaliczany do grona orzechów, a właśnie pestkowców.

Marcepan i inne słodkie przysmaki z migdałów

Migdały to nie tylko smaczna przekąska i doskonały element dekoracyjny różnorodnych wypieków oraz deserów, ale także podstawowy składnik znanej od czasów średniowiecznych masy cukierniczej – marcepana. Słodki przysmak królował na stołach władców i bogaczy co najmniej do końca XVII wieku, kiedy to został wyparty przez czekoladę. Marcepan jest plastyczny i daje się łatwo formować, dlatego jest chętnie używany m.in. do dekoracji ciast, drobnych wypieków oraz jako nadzienie pralinek. Wśród różnych rodzajów tego przysmaku najbardziej popularny jest marcepan klasyczny oraz będący mieszanką różnych składników, np. orzechy, migdały i cukier.

Migdały nie tylko na słodko

Krótko prażone płatki migdałowe są doskonałym dodatkiem do gęstych zup kremów, np. dyniowej, pomidorowej lub z zielonych warzyw. Warto je również dorzucić do sałatek, zapiekanek mięsno-warzywnych albo marynat. Ich subtelna słodkość świetnie łączy się także z daniami rybnymi, jak np. aromatycznym karpiem w piwie, pstrągiem z warzywami albo rozpływającym się w ustach łososiem ze szpinakiem zapiekanym w chrupiącym cieście francuskim. Pokruszone i starte migdały czy orzechy nie tylko nadają eleganckiego wyglądu drobnym przekąskom jak bankietowe kanapki, zapiekanki czy tartinki, ale również podkreślają smak zarówno warzywnych jak i mięsnych dań obiadowych.